Zdravje > Aktualno
33 ogledov

Za zdravstvo tudi iz najemnin in obresti

Milojka Kolar Celarc Anže Petkovšek
Ministrica za zdravje bo končno predstavila predlog zdravstvene reforme, znanih nekaj novosti.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc bo vendarle predstavila težko pričakovani in najpomembnejši del zakona zdravstvene reforme, Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Čeprav so bili na vladi do sedaj zelo skrivnostni, je vodja odbora stranke SMC za zdravstvo Peter Požun vendarle razkril nekatere podrobnosti.

Za zdravstvo tudi iz najemnin, obresti, dividend 

Kot je pojasnil, nas čaka drugačna stopnja dajatve, ki bo po novem vezana na razpoložljive dohodke in ne samo na plačo, zajete bodo torej tudi najemnine, dividende in davek na nepremičnine: "Krčenja košarice pravic ne bo. Sledi se k temu, da se zagotovi največ pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja," je dejal.

Sprememba prispevnih stopenj

Peter Požun je iz svežnja sprememb izpostavil, da bo po novem zagotovljeno zdravstveno zavarovanje vseh otrok, da nova zakonodaja prinaša poenostavitev prispevnih stopenj, saj bosta odslej le dve. Kot je znano, jih imamo trenutno enajst, gibljejo pa se od 24 pa tja do dvesto evrov. Kako bo po novem in seveda številke, bo razkrila ministrica za zdravje.

Podrobnosti bo ministrica razkrila jutri najprej koalicijskima partnerjema, nato pa tudi javnosti, je dejal poslanec in dodal, da se bo sedanje dopolnilno prostovoljno zdravstveno zavarovanje preoblikovalo v bolj solidarno dajatev.

V javnosti le novela o pacientovih pravicah

Sprememba zakona o pacientovih pravicah je zaenkrat edina iz nabora obljubljene zdravstvene reforme ministrice Milojke Celarc Kolar.  Z njo nam obljublja boljše urejanje čakalnih vrst in krajše čakalne dobe. Na novo pa določa tudi nekatere pravice in obveznosti bolnikov.

V čakalnici največ pol ure

Med drugim določa najdaljši čakalni čas pri zdravniku. Medtem ko je čas čakanja v ambulanti na primarni zdravstveni ravni zdaj omejen na 20 minut, na sekundarni in terciarni ravni pa na eno uro, novela čakalni čas opredeljuje na pol ure ne glede na raven obravnave.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • matermila 10:29 19.januar 2017.

    Ka si te ova izmišlja toplo vodo.Najprej naj zrihta tiste barabine,ki kradejo z oderuškimi cenami,na podlagi naročil podkuplenih dohtarjev,pa je stvar rešena.200 do 300 milijonov nam nesejo prekupčevalci(posredniki),druo je pa odtekanje denarja pri totih dopolnilnih zavarovalnicah,ki pol dnarja pospravijo za ...prikaži več svoje plače,četrt ga dajo za zdravstvo,četrt pa imajo kao dobička,Pa ki je še kdo vido,da lahko ma zdravstvena zavarovalnica dobiček.Jebemo milo mater,no.

  • Harrison 07:03 19.januar 2017.

    Nikoli mi ni bilo jasno, zakaj morajo zavarovalnice pobirati nekaj, kar bi moralo v zdravstveno blagajno. Lobiji pred leti so ustvarili dopolnilno zdr. zav. in začeli participirati stroškom nastalih iz naslova zdravljenja. Višek tega denarja, pa se oblikuje v raznih ...prikaži več naložbah in je sredstvo za ustvarjanje dobička. Če samo ta segment uredimo in pa počistimo zalego lobijev z zdravili, smo že skoraj na plusu. Ni potrebne nobene filozofije in višje matematike.

  • blueone 00:53 19.januar 2017.

    Koliko se bo pa prihranilo z racionalizacijo nabave materiala, zdravil...?