Zdravje > Aktualno
1639 ogledov

Začelo se z reševanjem poškodovane deklice v Karavankah

Helikopter SV UKC Ljubljana
Od prvega reševanja z vojaškim helikopterjem leta 1993 je število prepeljanih poškodovanih ali obolelih v manj kot enem mesecu včeraj, 28. avgusta, prvič doseglo trimestno številko.

Za medbolnišnične prevoze, prevoze inkubatorjev, reševanje v gorah, za gašenje in pomoč na težko dosegljivih območjih sta na vojaškem delu Letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v vidnem delu dneva v 15 minutah za polet pripravljena helikopterja
Slovenske vojske, tretji helikopter pa je za polet pripravljen v 120 minutah.

Helikopter SV Zdravje Stres tako za otroka kot ekipo

Ves čas v zraku

Dežurne helikopterske posadke SV so avgusta poletele na pomoč 99- krat, od tega so 47-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč in 8-krat za prevoz inkubatorja, 38-krat posredovale pri reševanju v gorah ter 6-krat sodelovale pri gašenju požarov. Pri tem so prepeljale 100 poškodovanih ali obolelih, na pogorišča odvrgle 105.000 litrov vode in skupaj naletele 112 ur. "Od prvega reševanja z vojaškim helikopterjem leta 1993 je število prepeljanih poškodovanih ali obolelih v manj kot enem mesecu včeraj, 28. avgusta, prvič doseglo trimestno številko," so sporočili z ministrstva za obrambo. 

Že 25 let

helikopter SV bell 412 | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Sodelovanje v sistemu zaščite, reševanja in pomoči je ena izmed nalog 15. polka vojaškega letalstva SV, kar se je neformalno začelo že 28. decembra 1993, ko so gorski reševalci in helikopterska posadka SV združili moči pri reševanju poškodovane deklice v Karavankah.

(Foto: PU Nova Gorica) Slovenija Helikopter je moral reševanje prekiniti zaradi druge gorske nesreče

Helikopterji Slovenske vojske so letos posredovali že 419-krat. Pri tem so prepeljali 463 poškodovanih ali obolelih in naleteli 483 ur.

Za delovanje dežurnih helikopterskih osadk je bilo v začetku leta na posebni proračunski postavki Slovenske vojske
rezerviranih 500.000 evrov in že konec maja je realizacija dosegla ta znesek, zato je vlada julija helikopterskemu reševanju namenila dodatnih 800 tisoč evrov, so pojasnili na obrambnem ministrstvu. 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.