Zdravje > Aktualno
123 ogledov

Začetek cepljenja proti HPV

injekcija cepljenje Dejan Mijović
Na nekaterih cepilnih mestih se je že začelo letošnje cepljenje šestošolk proti virusu HPV. Število deklic, ki se cepi, je iz leta v leto manjše, prihodnje leto pav Slovenijo prihaja novo cepivo, ki je, kot navajajo na NIJZ, še bolj učinkovito.

V šestih razredih osnovne šole se je začela nova sezona cepljenja proti virusi HPV, ki je za šestošolke brezplačno. Gre za prostovoljno cepljenje. 

Prihodnje leto tudi devetvalentno cepivo

Če bodo starši privolili v cepljenje, bodo deklice cepljene s širivalentnim cepivom proti HPV. Devetvalentno cepivo proti HPV, ki ga je junija Evropska agencija za zdravila, v Sloveniji še ni na voljo. Predvidevamo, da bo imetnik dovoljenja za promet devetvalentno cepivo proti HPV na trg v Sloveniji ponudil v letu 2016," pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). "Pomembna razlika je, da novo cepivo vsebuje dodatnih 5 genotipov HPV in sicer 31/33/45/52/58, zato se pričakuje zaščito pred večino rakov materničnega vratu, vagine in vulve in predrakavimi premembami kot tudi genitalnimi  bradavicami povezanimi s HPV."

Štirivalentno cepivo s katerimi cepijo sovenske deklice, po navedbah NIJZ ščiti pred predrakavimi  spremembami (na materničnem vratu, zunanjem spolovilu, nožnici in zadnjiku) ter raku materničnega vratu in zadnjika, ki so vzročno povezani z določenimi onkogenimi genotipi HPV, genitalnimi bradavicami (koničasti kondilomi), ki so vzročno povezane s specifičnimi genotipi HPV.

Cepljenih iz leta v leto manj

Cepljenje šestošolk proti HPV se je začelo leta 2009, število cepljenih deklic pa iz leta v leto upada. Lani je bilo v Sloveniji cepljenih 46,6 odstotka deklic, kar je dobra dva odstotka manj kot ob začetku izvajanja cepljenja. Najpogosteje se za cepljenje odločajo na Koroškem, najmanj deklic pa je proti HPV cepljenih na območju Ljubljane. 

cepljenje | Avtor: NIJZ NIJZ

 NIJZ: učinkovitost je dolgotrajna 

Pri cepljenju proti virusu HPV je ključnega pomena, da se zaščlita ohrani skozi celotno obdobje spolne aktivnosti žensk. "Raziskave  kažejo, da se lahko po cepljenju pričakuje dolgotrajno zaščito," pravijo na NIJZ. Glede na podatke raziskav, so delovanje štirivalentnega cepiva doslej spremljali osem let. Pri ženskah, ki so jih spremljali, se je po štirih letih in pol pokazala 98 odstotno raven protiteles, zato sklepajo, da cepivo deluje dolgoročno in kot pravijo na NIJZ, poživitvena cepljenja niso predvidena. 

Lahko cepivo povzroči resno redko obolenje

V povezavi s cepljenjem proti HPV so bili doslej opisani primeri treh redkih obolenj pri katerih pride do kroničnega bolečinskega stanja ali nenormalnega povečanja srčnega utripa pri vstajanju ali usedanju, kar povzroči simptome, kot so omotica, izguba zavesti in glavobol. Kot ugotavljajo na Evropski agenciji za zdravila, vzročna povezanost s cepljenjem ni bila potrjena.

Preberite tudi: Več tisoč deklet poroča o stranskih učinkih po cepljenju proti HPV

Od začetka cepljenja so pri nas zabeležili 142 prijav neželenih učinkov po cepljenju proti HPV. Zdravniki so najpogosteje poročali o bolečini, oteklini, rdečini na mestu cepljenja, povišani telesni temperaturi, slabosti, glavobolu, utrujenosti in omedlevici. "Vsako leto je prijavljenih tudi nekaj resnih neželenih učinkov, zaradi katerih so bila cepljena dekleta na kratkotrajnem opazovanju v bolnišnici. Vse hospitalizacije namreč štejejo za resne neželene učinke," pravijo na NIJZ. V lanskem letu je pri dveh cepljenih v kratkem času po cepljenju prišlo do slabosti in glavobola, pri prvi tudi  do bolečin v trebuhu, pri drugi pa do pospešenega dihanja in mravljinčenja v rokah. Obe osebi sta bili en dan zaradi opazovanja hospitalizirani in po tem odpuščeni. 

Ginekolog | Avtor: Špela Mohorič Špela Mohorič

Še vedno ključni ginekološki pregledi

V zadnjih desetih letih se je pojavnost raka na materničnem vratu pri nas zmanjšala skoraj za polovico. Ključno vlogo pri tem ima program Zora, organizirali presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu, ki v Sloveniji deluje od leta 2003. "Ženske, ki redno hodijo na presejalne preglede, imajo med 70 in 80 odstotkov manjšo verjetnost, da bodo kadarkoli zbolele za rakom materničnega vratu. Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov, pa je verjetnost, da bo zbolela za rakom materničnega vratu, izjemno majhna," navajajo na Onkološkem inštitutu Ljubljana, kjer ugotavljajo, da se večina žensk, ki zboli za rakom materničnega vratu, ne udeležuje redno programa Zora. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.