Zdravje > Aktualno
10027 ogledov

Nikar si ne brijte 'tistih' predelov

seks, moški, ženska, spodnje perilo, golota, spolni odnos Profimedias
Ureznine na vlažnih predelih telesa povišajo možnost okužb z virusi ali bakterijami ter povečujejo tveganje za prenos spolno prenosljivih bolezni.

Estetski in higienski razlogi so najpogostejši povod, da si vedno več žensk in moških brije intimne predele. Da je higiena vzrok, za odstranjevanje dlačic, je odgovorili slabih 60 odstotkov vprašanih žensk v anketi Ameriškega medicinskega združenja. Skupaj je v raziskavi sodelovalo 3.316 anketirank. 

Za razliko od prepričanja, izraženega v anketi, pa raziskovalci za zdaj niso potrdili nobenih pozitivnih učinkov depiliranja sramnih dlak na zdravje; razen manjše možnosti za pojav uši na tem delu telesa. 

Ščitijo genitalije

Britje in depilacija osramja lahko po besedah strokovnjakov povzroči infekcije zaradi drobnih ureznin. “Tvoje osramje je tvoja stvar. Ampak sramne dlake obstajajo z določenim razlogom; da zaščitijo genitalije pred infekcijami in trenjem,” je zdravnica Luisa Dillner zapisala v britanskem časniku The Guardian in dodala, da je za higieno veliko bolje, če se ne brijemo. 

Raziskava Univerze v Teksasu je preučevala tveganja, povezana z britjem sramnih dlak pri 333 ženskah v Združenih državah Amerike. Rezultati študije, objavljene v American Journal of Obstetrics and Gynecology, so pokazali, da je okoli 60 odstotkov sodelujočih imelo vsaj en zdravstveni zaplet – najpogosteje vraščene dlake in odrgnine. Le štiri odstotke žensk pa se je po pomoč ali nasvet obrnilo na zdravnika.

"Ureznine ali odprti mešički na vlažnih predelih telesa, povišajo možnost okužb z virusi ali bakterijami, vključno s povečanim tveganjem za pojav herpesa ali drugih spolno prenosljivih bolezni," je povedala vodja raziskave Andrea L. DeMaria. Ob tem je raziskovalka dejala, da"se ljudje ne zavedajo, da odstranjevanje dlak z intimnih področji ni enako kot odstranjevanje dlak z drugih delov telesa".

"Sramne dlake imajo svojo funkcijo. Varujejo pred bakterijami, predstavljajo pa tudi zaščito med trenjem. Ni se jih treba sramovati.“ Zdravnica Emily Gibson pravi, da britje draži lasne mešičke in povzroča mikroskopsko majhne rane, ki se lahko vnamejo.

To je tudi razlog, da okoli in na genitalijah po britju nastanejo mozolji, abscesi in genitalne bradavice.

Pride pa lahko tudi do infekcije na sramnih ustnicah, testisih in penisih. Zaradi pobritih genitalij smo med seksom bolj nagnjenih k okužbi s spolno prenosljivimi boleznimi. Skozi ranice se lahko namreč zelo hitro okužimo z virusi (npr. herpes) in bakterijami partnerja.

Komentarjev 3
  • mph 23:06 26.december 2016.

    Total neuporaben in butast nasvet. Kaj bo prihodnjič, da se je dobro 1x mesečno tuširat, če sploh?

  • Skippy 23:48 14.december 2016.

    Kakšen bedek članek. Podobno histerijo so delali, ko so ženske nosile tangice ali ko so si začele briti podpazduhe.

  • popokatopetl 22:05 14.december 2016.

    Okoljevarstveniki bijejo plat zvona, picajzli so tik pred izumrtjem, habitat jim izginja hitreje kot tropski deževni gozd ;)