Zdravje > Aktualno
79 ogledov

Zakaj so najstniki neprespani? Kriv je ... smrad!

Soba najstnice Profimedias
Britanska študija ugotavlja, da so mladi neprespani, ker slabo zračijo svoje sobe. Elektronske naprave v sobo ne sodijo, saj zmanjšujejo izločanje melatonina, ključnega hormona, ki uravnava "telesno uro".

Vonj v sobah, kjer spijo najstniki, igra pomembno vlogo pri pomanjkanju kakovostnega spanca najstnikov, ugotavlja britanska študija. Profesor za medicino spanja z Univerze Oxford, ki je vodil študijo, Colin Espie, pravi, da bodo najstnikom v okviru nacionalne raziskave o nespečnosti med mladimi svetovali glede "sobne higiene", podobno kot potekajo programi izobraževanja glede spolnosti ali razvijanja učnih navad. Nespečnost vpliva na slabši učni uspeh, zato je kakovostni spanec zelo pomemben.  

Glavobol zaradi slabega zraka

Soba najstnice | Avtor: Profimedias Profimedias
"Mladi ne odpirajo oken, njihove sobe niso prezračene," je Espie povedal za Sunday Times. 
"Smrad v najstniških sobah je rezultat dejstva, da je soba polna predihanega zraka, v katerem je malo kisika in visoke stopnje dušika. Če vdihuješ en in isti zrak v majhni sobi, ki je vroča in neprezračena, se boš prej ali slej prebudil z glavobolom po slabo prespani noči."

Da bi izboljšali kakovost spanja mladih, bodo najstnike v Veliki Britaniji učili, da je potrebno v sobi, kjer spijo, odpirati okna in znižati ogrevanje. Staršem in mladim bodo svetovali, naj iz prostorov, kjer spijo, odstranijo telefone in iPade, ker oddajajo svetlobo, ki moti normalno izločanje melatonina, ključnega hormona za uravnavanje "telesne ure". Iz istega razloga bo spanec manj moteč, če bo soba zatemnjena.

Prespani in lepši

"Gre za to, da prevzamejo odgovornost za spanje, enako kot za svoje spolno vedenje ali učenje," je povedal Espie. "Ne bomo jim dajali liste 'not to do' (prepovedi), ampak jim bomo predstavili prednosti spanja, ki so mladim pomembne, kot je, da prespanost vpliva tudi na njihov izgled."

Študija spalne navade med mladimi je zajela 32.000 najstnikov v več kot 100 šolah. Je del šestih projektov, ki jih financira Education Endowment Foundation, in se med drugim ukvarjajo z apliciranjem izsledkov nevroznanstvenih spoznanj na izboljšanje poučevanja in učenja v šoli.

Komentarjev 1