Zdravje > Aktualno
38 ogledov

Zakaj takšne razlike v ceni

sončna očala Asos
Bralca je zanimalo, v čem se razlikujejo draga od cenejših sončnih očal.

Zakaj so tako velike razlike pri ceni sončnih očal? V čem se razlikujejo in ali so res za oči najboljša tista pregrešno draga? 

Odgovarja direkotor Optike Glasmaher Dejan Stušek.

Velike razlike v ceni so zaradi različnih materialov okvirjev in stekel, ki so pomembni del sončnih očal. Ceneni materiali niso zelo odporni na spremembe v temperaturi, na raztezanje, zato je njihova življenjska doba običajno krajša. Kvalitetnejša so običajno očala izdelana iz acetata, ki se ga pridobiva iz bombaža in je zato izdelava takih očal bistveno daljša in zahtevnejša. Material je prožnejši in obstojneši, da se ga prilagajati in upogibati. Cenejša plastična očala so izdelana iz nafre, tu je postopek izdelave zelo enostaven. Vroča tekoča snov se vbrizga v kalupe. Ko se ohladi, je okvir že skoraj gotov. Pri materialih očal se uporablja tudi kovina, titan, aluminij, karbon, les, obstajajo tudi kombinacije z acetatom. Pri izdelavi stekel je materialov in izvedb zelo veliko. Samo UV zaščita ni pogoj, da očala dobra. Vedno pa vam cena odraža nivo kvalitete izdelka. Meja za dobra sončna očala je po moji oceni 100 evrov, vse kar je ceneje od 40 evrov pa običajno ne.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.