Zdravje > Aktualno
6631 ogledov

Zanimivo: Slikali moške in ženske možgane ter ugotovili pomembno razliko

Presnova v možganih pomaga pri razumevanju razlik med spoloma.

Nova študija kaže, da so ženski možgani vsaj po enem merilu biološko mlajši od možganov moškega iste starosti. Ameriški znanstveniki so analizirali stanje možganov 121 žensk in 84 moških, starih od 20 do 80 let. Uporabili so preiskavo PET (ozitronska emisijska tomografija), s katero je mogoče  videti celoten postopek presnove v organih.

S to sodobno diagnostično metodo so znanstveniki izmerili presnovo v možganih oziroma preskrbo možganov s kisikom in glukozo; slednjo, torej sladkor, ki ga možgani prav tako kot drugi organi v našem telesu potrebujejo za gorivo. 

Na podlagi različnih ravni presnove v možganih so ugotovili, da so ženski možgani povprečno tri leta "mlajši" kot možgani moškega iste starosti.

Način, kako možgani presnavljajo glukozo, kaže, kolikšna je njegova metabolična starost. Algoritmi so pokazali, da so bili možgani udeleženk v študiji približno 3,8 leta mlajši od njihove kronološke starosti, medtem ko so bili moški za 2,4 leta starejši, študijo povzema portal ScienceDaily.

Možgani | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Znanstveniki so še ugotovili, da relativna "presnovna mladost" ženskih možganov sovpada z nekoliko daljšo pričakovano življenjsko dobo pri ženskah v primerjavi z moškimi. "Ne moremo reči, da se moški možgani hitreje starajo,"  je dejal eden od avtorjev študije Manu Goyal, docent za radiologijo na Washingtonovi univerzitetni šole za medicino v St. Louisu. Radiolog je pojasnil, da moški odraslost začnejo okoli tri leta starejši kot ženske in tako ostane do konca življenja.

"Šele zdaj začenjamo razumeti, kako različni dejavniki, povezani s spolom, lahko vplivajo na staranje možganov in kako lahko to vpliva na nevrodegenerativne bolezni."

Zakaj je temu tako, jim ni uspelo pojasniti, vednar lahko po njihovem  "mlajši" možgani ženskam zagotovijo "določeno stopnjo odpornosti na starostne spremembe."

Starejše ženske boljše pri preizkusih

Znanstvenik upa, da jim bo uspelo ugotoviti, ali bi lahko razlike v presnovi v možganih igrale zaščitno vlogo za ženske, ki se v starejših letih običajno bolje od moških odrežejo na preizkusih umskih sposobnosti, kot so spominjanje ali reševanje problemov.

Raziskovalci bodo z delom nadaljevali, saj želijo potrditi in bolje razumeti ugotovitve študije. Ob tem bodo poskušali ugotoviti, kako razlika med ženskimi in moškimi možgani vpliva na razvoj na primer Alzheimerjeve bolezni. 

Študijo so objavili v ameriški znanstveni publikaciji Proceedings of the National Academy of Sciences.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice