Zdravje > Aktualno
73 ogledov

Zaradi genske mutacije večja potreba po mastni hrani

Mastna hrana Prifi
Za pretirano željo po mastni kriva mutacija gena.

Britanski znanstvenik so med zanimivo študijo ugotovili, da je pretirana želja po mastni in s tem nezdravi hrani, zaradi katere tvegamo debelost, povezana z gensko mutacijo

Ekipa z Univerze v Cambridgeu je 54 - tim prostovoljcem ponudila neomejene količine začinjene in mastne piščančje obare ter kremaste sladice, vendar z različno vsebnostjo sladkorja in maščob.

bananina rezina | Avtor: Blanka Kefer Blanka Kefer

Anketiranci so najprej poskusili vse različice, na koncu pa so morali izbrati eno, ki so jo lahko pojedli v neomejenih količinah. 

Rezultati so pokazali, da so ljudje  z mutacijo gena MC4R hitreje in pogosteje posegli po mastni hrani.

Poškodbo gena, si sicer nadzoruje lakoto in apetit, med drugim pa še uravnava, koliko kalorij je naše telo ob tem potrošilo, ima vsak tisoči prebivalec, navaja BBC.

Debelost | Avtor: Profimedias Profimedias

Sicer so mutacije gena MC4R najpogostejši genetski vzrok hude debelosti v družinah. Strokovnjaki menijo, da smo gen za lakoto razvili za primer pomanjkanja hrane.

Po pisanju BBC je najnovejše dognanje britanskih znanstvenikov razumljivo, o pisanju BBC je dognanje razumljivo, saj je genski zapis je sestavljen iz delov naših prednikov, ki so se s skladiščenjem maščob borili proti lakoti.

Rezultati raziskave so objavljeni v znanstvenem časopisu Nature Communications.

dezurni@zurnal24.si

 

Dan za varen 

avto

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.