Zdravje > Aktualno
489 ogledov

Zaradi klora pogosto prihaja do vnetja ušes

Otroci v bazenu
Vnetje sluhovoda zaradi klora v bazenu, priporočljivi čepki

Vnetja ušes so pogostejša pri otrocih, a tudi odrasli poleti nekoliko pogosteje obiščejo zdravnika zaradi vnetij sluhovoda, pravi zdravnica Nena Kopčavar Guček. Pogosto je to posledica kopanja v bazenu, ki je razkužen s klorom, ta pa draži sluznico. Ko že pride do vnetja, se pogosto zgodi, da se pojavijo še mikroorganizmi, kot so glivice.

Klor, bazen | Avtor: Profimedias Profimedias

"Nekateri ljudje že vnaprej vedo, da so občutljivi in se pred tem tudi zaščitijo. Najboljša zaščita so ušesni čepki," je pojasnila Kopčavar Gučkova. Kar se tiče vnetja ušes je po njenih besedah manj "nevarno" kopanje v morju kot pa v bazenu. Bazeni so namreč razkuženi s klorom, ki je dražilec. "To pomeni, da nekoliko draži sluznice in kožo v sluhovodu. Lahko jo nadraži do te mere, da se vname," je pojasnila.

Vnetju sluhovoda se pogosto pridružijo še mikroorganizmi, še posebej glivice, pravi zdravnica in pojasnjuje, da je prav zelo ugoden čas za razvoj glivic, koža je namreč poleti topla in vlažna. "To je okolje, v katerem glivice najbolje uspevajo. In takšna vnetja sluhovoda so kar trdovratna," je dodala.

V ušesa ne drezamo z ušesnimi paličicami

Ušesni čepki preprečijo dostop vode v sluhovod in so po njenih besedah dobra prva pomoč. "Ko pa se sluhovod enkrat vname, pa je treba k zdravniku. Sluhovod je namreč zavit in z ravnim inštrumentom ne moremo vanj, še manj je primerno, da drezamo z ušesnimi paličicami," opozarja Kopčavar Gučkova. Vata v ušesu Video posnetek Zdravje Prste proč od vatiranih paličic za ušesa!

Lahko je ušesno maslo

Zdravnik bo znal določiti, ali je vnetje glivično ali bakterijsko. Po besedah zdravnice se v takih primerih lahko tudi izkaže, da gre le za čep iz ušesnega masla, ki se v je stiku z vodo napihnil in zatesnil uho. V tem primeru ima bolnik pogosto znake vnetja, kot so srbenje, slabši sluh in šumenje, nekatere pa zunanji sluhovod tudi boli.

Boleča ušesa | Avtor: Profimedias Profimedias

V primeru vnetja zdravnik predpiše protiglivične ali protibakterijske kapljice. Če gre pa za resnejše vnetje, v sluhovod namesti antibiotični ali protiglivični trak, ki ga je treba menjati vsakih 24 ur, a je močnejši in deluje dlje. "Če pa nam težave povzroča ušesno maslo, ga bo zdravnik preprosto spral," je še dodala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.