Zdravje > Aktualno
5925 ogledov

Zaradi novega virusa zagnali preplah

Pljučnica Profimedias
Za izbruh skrivnostne pljučnice kriva nova vrsta koronavirusa.

Izbruh skrivnostne oblike pljučnice na Kitajskem, kjer je zbolelo 59 ljudi, bi lahko povzročila nova vrsta koronavirusa, danes poročajo kitajski mediji. Ta virus izhaja iz iste skupine kot respiratorni virus sars, ki je pred več kot desetletjem zahteval več sto smrtnih žrtev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Za izbruh skrivnostne pljučnice naj bi bila po izsledkih preliminarnih raziskav kitajskih znanstvenikov kriva nova vrsta koronavirusa. "S pomočjo testov na okuženih vzorcih krvi in brisov grla je bilo v laboratoriju ugotovljenih 15 pozitivnih rezultatov nove vrste koronavirusa," je za kitajsko tiskovno agencijo Xinhua potrdil kitajski znanstvenik Xu Jianguo.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je potrdila izsledke preliminarne raziskave. "Potrebne so tudi nadaljnje preiskave za določitev vira, načinov prenosa, obsega okužbe in izvedenih protiukrepov," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Gauden Galea, predstavnik WHO na Kitajskem.

Prvi primer skrivnostnega pljučnega obolenja so potrdili 31. decembra v Wuhanu, mestu v osrednji Kitajski, ki ima več kot 11 milijonov prebivalcev.

Svetovna zdravstvena organizacija je sporočila, da je več obolelih delalo na isti tržnici z morskimi sadeži v Wuhanu. Klinični simptomi so vključevali vročino, oteženo dihanje in poškodbe pljuč.

Izbruh sprožil preplah

Sprva je izbruh sprožil preplah zaradi možnosti ponovnega izbruha akutnega respiratornega sindroma, sarsa, vendar je Kitajska to možnost izključila. V celinski Kitajski je leta 2003 zaradi sarsa umrlo 349 ljudi, v Hongkongu pa 299.

Izbruh skrivnostne pljučnice je sprožil alarm v Tajvanu, Honkongu, v Južni Koreji, na Tajskem in Filipinih, kjer so pristojne oblasti napovedale, da bodo vzpostavili območja karantene, kjer bodo pregledovali potnike s Kitajske.

Komentarjev 2
  • Avatar praufo
    praufo 18:03 09.januar 2020.

    komej čakam da pocrkamo vsi , virusi gor dol a aploh obstajajo , zionistična banda naj nas že enkrat zdesetka oz. pobije vsaj polovico folka, druzga tko ne znajo

  • flutelan 14:37 09.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks