Zdravje > Aktualno
157 ogledov

Zaradi pobarvank težave z barvicami

pobarvanka Profimedias
Priljubljenost pobarvank za odrasle je na višku, zaradi česar proizvajalci barvic delajo s polno paro. Čeprav barvanje pobarvank lahko sprošča in deluje terapevtsko, ga ne smemo enačiti z likovno terapijo.

Zadnji trend med odraslimi je proizvajalca barvic Faber-Castell prisilil v povečanje proizvodnje. Svetovni mediji so poročali, da naj bi barvic primanjkovalo, a so v podjetju Faber-Castell to zavrnili. Njihova tiskovna predstavnica Emily Stone je za BT.com pojasnila: "Ni prišlo do pomanjkanja barvic, ampak do občutnega povečanja proizvodnje v primerjavi z minulimi leti, zahvaljujoč priljubljenosti pobarvank."

Zanimanje za pobarvanke za odrasle je že leto dni stalnica na lestvicah na največjih založniških trgih. "Če pogledamo trenutno lestvico v ameriški strokovni reviji The Publishers Weekly, vidimo, da popolnoma obvladujejo lestvico mehkovezanih knjig s področja stvarne literature, že vse leto pa jih srečujemo tudi na splošnih lestvicah," povpraševanje komentirajo v Mladinski knjigi. "Tudi prve, ki smo jih izdali v Sloveniji, so na trg prišle v letu 2015, ko smo pri MK založbi izdali pobarvanki Čar Orienta in Cvetlično razkošje. Skupaj smo obeh naslovov prodali že v skoraj 3.000 izvodih. Zanimivo je, da smo prve znake uspešne prodaje najprej opazili v knjižnem klubu Svet knjige, kjer je bil v katalogu predstavljen ta fenomen."

Trend se nadaljuje tudi v letošnjem letu. "V naših knjigarnah so bile v prvih treh mesecih letošnjega leta najbolje prodajane Izgubljeni Ocean, Pobeg v čudežno deželo in Tropski paradiž, tako v originalnih, kot tudi slovenskih izdajah. V prihodnjih mesecih pričakujemo, da bosta najvišje prodajne številke dosegli Živalsko kraljestvo in Tropski paradiž," obete ocenjujejo v Mladinski knjigi, kjer imajo na voljo okoli 50 različnih pobarvank za odrasle.

Povpraševanje po pobarvankah so zaznali tudi v DZS, kjer bodo po besedah Gregorja Božnika svojim strankam prav tako ponudili pobarvanke za odrasle.  

Pobarvanke niso isto kot likovna terapija

Pobarvanke nekateri zmotno povezujejo z likovno terapijo. V likovni terapiji se ne uporabljajo, saj gre likovna terapija v smeri kreativnega izražanja. "V stroki se trenutno zaznava rahlo razdraženost, da ljudje zamenjujejo terapevtski učinek pobarvank z likovno terapijo. Likovnost ima sama po sebi veliko  terapevtskih učinkov, ni pa to likovna terapija. Barvanje je lahko aktivnost, ki lahko ljudem pomaga na več področjih, likovna terapija pa je terapevtsko voden proces, ki uporablja likovnost kot medij," izpostavlja Irena Valdes, likovna terapevtka.

V svetu je likovna terapija priznan način obravnave težav, pri nas še nima takšnega statusa. Ob tem dodaja, da je zanimanje za likovno terapijo v velikem porastu. "Vedno več ljudi se zaveda, da likovna terapija obstaja in je uspešna pri odpravljanju težav psihološkega in vedenjskega spektra. Zelo je učinkovita pri delu z otroci in mladostniki in zadnji čas opažam tudi velik porast povpraševanja po likovni terapiji kot pomoči pri procesu žalovanja," pravi. "Včasih stvari enostavno preboleče,da bi se o njih lahko pogovarjali«. Likovno terapijo se posebej priporoča mladostnikom ali odraslim, ki se težko verbalno izražajo. Ima to prednost, da ni direktna, kar pomaga tudi mladostnikom, saj se v verbalnem dialogu večkrat počutijo zaslišane ali napadene."

Največ povpraševanja je za likovno terapijo z otroci, saj je učinkovito terapevtsko orodje, ki ni invazivno. "Pri svojem delu opažam, da je povpraševanje zelo veliko med ločenimi starši, ki si želijo svojemu otroku nuditi dodatno podporo in možnost izražanja čustev ter sprejemanje novo nastale družinske situacije," pove Valdesova, ki se v svoji praksi ukvarja v glavnem z otroki, mladostniki in mladimi odraslimi.

Valdesova opozarja še na nekaj: "Slovenci radi odlašamo s terapijo, s tem se sicer hitreje rešljive težave zaplete v kompleksnejše primere. Starše bi spodbudila, da se prej odločajo za psihoterapijo in s tem ponudijo mladostniku ali otroku hitrejšo in manj invazivno pot k zdravemu psihološkemu razvoju."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.