Zdravje > Aktualno
20 ogledov

Zaradi tega višje tveganje za smrt

Utrujen zdravnik Profimedias
V primerjavi z nekom, ki povprečno spi sedem do devet ur na noč, je tveganje smrti za tiste, ki na noč spijo manj kot šest ur, višje za 13 odstotkov.

Premalo spanja ima lahko daljnosežne posledice – med drugim predstavlja tudi veliko breme za gospodarstvo in ekonomijo nasploh. 

Zmanjšana storilnost in povečano tveganje smrti kot posledica pomanjkanja spanja med ameriškimi delavci stane tamkajšnjo ekonomijo 385 milijard evrov (411 milijard dolarjev) na leto, kar je več kot dva odstotka ameriškega bruto družbenega proizvoda, razkriva poročilo, ki ga je objavila ameriška neprofitna organizacija RAND Corp. Pomanjkanje spanje je namreč krivo za izgubo 1,2 milijona delovnih dni v ZDA na leto.  

V primerjavi z nekom, ki spi povprečno sedem do devet ur na noč, je tveganje smrti za tiste, ki na noč spijo manj kot šest ur, višje za 13 odstotkov in sedem odstotkov za tiste, ki v povprečju spijo od šest do sedem ur dnevno.

Največ prav v ZDA 

"Izboljšanje posameznikovih spalnih navad in dolžine njegovega spanca ima velike posledice. Naša raziskava je pokazala, da lahko že preproste spremembe ustvarijo velikanske razlike. Na primer, če bi tisti, ki spijo manj kot šest ur na noč, spali med šest in sedem ur, bi lahko to ameriški ekonomijo prineslo 226,4 milijard dolarjev (212 milijard evrov)," je dejal vodja poročila Marco Hafner iz RAND Corp.  

Ekonomska izguba zaradi deprivacije spanja je najvišja prav v ZDA. Na drugem mestu je Japonska, kjer delavci izgubijo 600 tisoč delovnih dni, kar gospodarstvo stane 129 milijard evrov (138 milijard dolarjev) letno. Nemški delavci na leto izgubijo 200 tisoč delovnih dni, kar je enako 54 milijardam evrov (60 milijardam dolarjev) izgube. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.