Zdravje > Aktualno
956 ogledov

To so odkrili znanstveniki, ki so si prislužili nagrado za medicino

1/4
Epa
Razglasili letošnje prve nagrajence znamenite Nobelove nagrade.

"Njihova odkritja pojasnjujejo, kako rastline, živali in ljudje prilagodijo svoj biološki ritem, da je usklajen z dnevno-nočnim ritmom Zemlje," so sporočili iz Stockholma. 

Nobelova nagrada za medicino je ena od Nobelovih nagrad, ki jih od leta 1901 podeljuje švedski Nobelov sklad za odkritja na področjih fiziologije in medicine.

Nobelovo nagrado za medicino letos prejmejo ameriški znanstveniki Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash in Michael Young za odkritja v zvezi s 24-urnim ciklusom aktivnosti organizmov, znanim kot cirkadijski ritem.

Pri svojih raziskavah so letošnji Nobelovi nagrajenci uporabili sadno mušico, pri kateri so izolirali gen, ki nadzoruje običajen dnevni biološki ritem. "Zdaj razumemo, da notranja biološka ura po enakem načelu deluje v celicah ostalih večceličnih organizmov, tudi ljudi," je v sporočilu za javnost zapisal odbor.

Pri ljudeh cirkadijski ritem oziroma notranja biološka ura uravnava ritem spanja, hranjenje, izločanje hormonov, krvni tlak in telesno temperaturo. Hall, Rosbash in Young so vzorce spanja preučevali od 80. let prejšnjega stoletja.

Cirkadijski ritem tudi povzroča potovalno utrujenost, s tujko imenovano jet lag, ki nastopi zaradi menjave časovnih pasov pri daljšem potovanju.

Nobelov odbor je pred razglasitvijo uspel po telefonu obvestiti dva nagrajenca, Halla in Rosbasha, Younga pa ne. Kot je novinarjem pojasnil predstavnik Nobelovega odbora Thomas Perlmann, je bil Rosbash izredno presenečen in je sprva mislil, da gre za šalo.

 | Avtor:
Lani je Nobelovo nagrado za medicino za odkritje recikliranja celic dobil Japonec Yoshinori Ohsumi.

Nobelova nagrada za medicino Zdravje Nobelova nagrada za medicino: Odkritje s pomočjo pekovskega kvasa

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Dobitniki bodo nagrade, vredne po osem milijonov švedskih kron oz. 831.000 evrov, prejeli na slovesnosti 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.