Zdravje > Aktualno
205 ogledov

Lahko zaseva v notranje organe

TZlepotazdravje 16.05.13, melanom, zdravje, kozne spremembe, foto: shutterstock Shutterstock
Bolniki ob sumljivih znamenjih prepogosto odlašajo z iskanjem pomoči, opozarjajo dermatologi. Potrebna je skrajna previdnost in redno pregledovanje, saj se melanom v napredni fazi lahko zaseva v notranje organe.

V ponedeljek se je začel teden boja proti melanomu, tretji najpogostejši obliki kožnega raka, ki je letos posvečen predvsem moškim, starejšim od 50. let. Ti spadajo med tvegane skupine zato, ker pogosto ne posvečajo dovolj pozornosti svoji koži in redkeje obiščejo dermatologa, sporočajo iz Združenja slovenskih dermatovenerologov.

Teden boja proti melanomu bo trajal bo do nedelje. Projekt v organizaciji Združenja slovenskih dermatovenerologov v sodelovanju s farmacevtsko družbo La Roche-Posay in pod pokroviteljstvom Evropske akademije za dermatologijo in venerologijo poteka že osmo leto. Tudi letos bodo na voljo pregledi kože in kožnih znamenj. Projekt je namenjen preventivnemu osveščanju širše javnosti o pomenu samopregledovanja kože za zgodnje odkrivanje melanoma in nevarnostih izpostavljanja sončnim UV-žarkom. Na tej povezavi lahko po pravilu ABCDE ocenite nevarnost sumljivega znamenja.

Pogosto odlašajo

"Melanom v večini primerov opazi bolnik sam ali njegovi svojci. Žal bolniki pogosto odlašajo z iskanjem pomoči, dokler se sprememba na koži ne zadebeli, zakrvavi ali postane subjektivno moteča," opozarja Ana Benedičič iz Dermatovenerološkega oddeleka Splošne bolnišnice Celje.

Pojasnjuje, da se v napredovali fazi melanom lahko zaseva v notranje organe in ogrozi življenje bolnika. Statistično je preživetje najboljše pri debelinah melanoma pod en milimeter. V Sloveniji je bila srednja vrednost debeline primarnih tumorjev na prelomu stoletja še vedno skoraj dva milimetra, medtem ko so jo v nemško govorečih deželah s preventivnimi programi od začetka 80-ih let že uspeli zmanjšati pod en milimeter. "Šele v zadnjih letih so tudi pri nas pogostejši bolniki, ki pridejo na pregled v fazi, ko obarvana sprememba kože, sumljiva za melanom, še ne povzroča težav in klinično ni izraziteje zadebeljena," pravi.

Potrebujemo preventivne programe

"Če hočemo preprečiti nepotrebne smrti naših bolnikov zaradi melanoma, potrebujemo tudi v Sloveniji preventivne programe, ki bodo ozavestili prebivalstvo o potrebnosti zgodnjega opažanja in zdravstvene obravnave za melanom sumljivih sprememb in dolgoročno z izvajanjem zaščite pred sončnim ultravijoličnim sevanjem zmanjšali število novih bolnikov s kožnim rakom, tudi melanomom," ocenjuje. Dermatologi še posebej želijo opozoriti na potrebo izvajanja samopregledov v skupinah prebivalstva, za katere so te informacije po njihovih izkušnjah manj dostopne in se zato bolezen pri njih pogosto kaže v napredovali obliki – z debelejšimi primarnimi tumorji ali celo v višjem stadiju zaradi širjenja bolezni s kože na druga tkiva in organe, zaradi česar imajo taki bolniki manjše možnosti za ozdravitev in preživetje.

"Taka, za napredovali melanom bolj ogrožena skupina prebivalstva, so v Sloveniji tudi moški, zlasti starejši. Pri izvajanju brezplačnih pregledov ne gre toliko za dermatološko obravnavo, ker enkraten pregled ne more zagotoviti varnosti, ampak želimo s preventivnimi akcijami, kot je »Dan boja proti melanomu« opozoriti prebivalstvo na potrebo izvajanja samopregledov, jih usmeriti na vire, pri katerih lahko dobijo ustrezne informacije, da se poučijo o načinu samopregleda kože in o zgodnjih znakih kožnega raka, še posebej tistih, ki so sumljivi za razvoj melanoma," pojasnjuje. Obenem skušajo informirati o načinih učinkovite zaščite pred soncem, ki je v vsakdanjem življenju najpomembnejši vir ultravijoličnega sevanja. "Izpostavljanje soncu je namreč od našega vedenja odvisen dejavnik tveganja za vse vrste kožnega raka, tudi melanom," je zaključila.

Lahko ga opazimo

Melanom je tretja najpogostejša oblika kožnega raka in je na prvem mestu po stopnji umrljivosti med kožnimi raki, saj se lahko hitro razširi na sosednja tkiva in različne organe, opozarjajo v združenju. Obenem je melanom eno redkih rakavih obolenj, ki ga zaradi svoje pojavnosti na koži lahko dejansko opazimo in pravočasno ukrepamo. Zato je ključno, da si sami redno pregledujemo kožo in smo pozorni na nova znamenja in sumljive spremembe pri obstoječih glede oblike, barve in rasti.

Tveganju za razvoj melanoma so bolj izpostavljeni ljudje svetlejše polti in las, s pegami in velikim številom znamenj, tisti, ki so v družini že imeli primer melanoma, so bolj izpostavljene soncu ali jih je sonce opeklo. S starostjo se pojavnost melanoma povečuje.

Preventiva je ključnega pomena, opozarja združenje. Po njihovem ni dovolj, da se zaščitimo pred soncem med dopustom in na plaži. Na zaščito s kremo ali pokrivalom, predvsem pa izogibanje izpostavljenosti soncu sredi dneva, moramo misliti skozi celo leto in pri vseh aktivnostih na prostem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.