Zdravje > Aktualno
2590 ogledov

Zaskrbljujoče: Skrivnostna in smrtonosna "superglivica" se bo le še širila

Profimedia
Pri nekaterih bolnikih ta glivica vstopi v krvni obtok in se razširi po vsem telesu, kar povzroči resne invazivne okužbe.

Rezultati nove študije kažejo, da se smrtonosna glivica Candida Aurias o kateri je v zadnjih letih veliko govora in je odporna na antibiotike, najverjetneje širi zaradi globalnega segrevanja.

Prvič so to težko glivično okužbo prepoznali japonski zdravniki leta 2009, od takrat pa se je razširila na Japonskem, v Južni Koreji, Kitajskem, Indiji, Pakistanu, Maleziji, Tajskem,Tajvanu, Iranu, Kuvajtu, ZDA, Savdski Arabiji, Izraelu, Omanu, Južnoafrički Republiki, Keniji, Kolumbiji, Venezueli, Čilu, Panami, Kostariki, Kanadi, Veliki Britaniji, Avstraliji Belgiji, Franciji, Nizozemski, Norveški, Nemčiji, Rusiji, Španiji in Švici. 

Candida Auris Lahko so usodne Zdravje Glivice odporne na zdravila

Ameriški center za nadzor bolezni je po proučitvi 587 primerov okužbe, zabeleženih zgolj v ZDA, že izdal opozorilo in glivo Candida Auris uvrstil na seznam nujnih in resnih groženj, ki jih človeštvu predstavljajo na antibiotike odporni mikrobi. Nevarna  je zlasti za ljudi z oslabljenim imunskim sistemom, kot so otroci in starejši, saj je okužbo zelo težko pozdraviti. 

Pri nekaterih bolnikih lahko ta glivica vstopi v krvni obtok in se razširi po vsem telesu, kar povzroči resne invazivne okužbe.

Globalno segrevanje ji samo pomaga

Študija, objavljena v reviji ameriškega združenja za mikrobiologijo (Journal of the American Society for Microbiology) je pokazala, da večina filogenetskih sorodnikov te glivice sicer ne prenaša temperatur sesalcev, vendar njena prilagoditev toplejšim temperaturam lahko vodi okužb pri ljudeh.

"Razlogi, da so glivične okužbe tako redki pri ljudeh, je, da večina gliv v okolju ne more rasti pri temperaturah našega telesa. Gre za za kombinacijo imunskega sistema sesalcev in njihovih visokih bazalnih temperatur, kar jim preprečuje okužbo z glivičnimi boleznimi," navedbe raziskovalcev povzema Medical News Today.

Bolnišnica Znanstveniki Zdravje Naša sposobnost za zdravljenje teh bolezni je resno ogrožena

Sicer so raziskovalci zaskrbljeni, d višje okoljske temperature spodbujajo prilagoditev teh gliv notranjim temperaturam sesalcev, kar pomeni, da bomo imeli s temi glivicami v priihodnosti vedno več težav. Sedanji pojavi okužb, naj bi bil začetni znak za to. 

Hude zastrupitve, zdravila ni

Candida auris prenaša se z izjemno lahkoto. Ko pride v kri in se začne množiti, povzroči zastrupitev oziroma sepso. Njene celice se lahko nalagajo v organih, jetrih, vranici in možganih, kjer povzročajo ognojke. Združbe se lahko naselijo tudi na srčno zaklopko. Vir okužbe ni stik z okuženim človekom, ampak različne površine v bolnišnicah, denimo pulti, pa tudi pripomočki, kot je kateter.

Poznan je primer starejšega moškega iz bolnišnice v New Jerseyju, ki je po 90 dneh boja za življenje umrl, ni pa umrla tudi gliva. Poznejši testi so namreč pokazali, da je bila prisotna po vsej sobi, zdravstveno osebje pa je moralo nato s posebnimi orodji in čistili razkužiti celoten prostor ter celo odstraniti ploščice in del stropa. "Povsod je bila prisotna – na stenah, postelji, vratih, zavesah, telefonu, pomivalnem koritu, žimnici, stropu," je za New York Times je pojasnil direktor bolnišnice  Mount Sinai, Scott Lorin.

Komentarjev 1
  • Kmodri 17:03 29.julij 2019.

    Moja mama je tudi umrla za njo v jeseniški bolnci, pa se za to nihče ni zmenil...