Zdravje > Aktualno
86 ogledov

Zato finski strokovnjaki zelo priporočajo savno

Savna PR
Finci ugotovili, da reden obisk savne zmanjšuje tveganje za razvoj demence.

Nekajletna študija finskih raziskovalcev je zajela 2.315 zdravih moških v starosti od 42 do 60 let. Razdelili so jih v tri skupine oziroma glede na to, kako pogosto pogosto obiskujejo savno; enkrat na teden, dvakrat ali trikrat na teden, tretja skupina je zajela moške, ki so v savni kar od štirikrat do sedemkrat tedensko.

Savna zmanjšuje tveganje za demenco

Ob neupoštevanju podatkov o starosti, uživanju alkohola in tobačnih izdelkov, indeksu telesne mase in stresu, dejavnikov, ki vplivajo na življensko dobo, so raziskovalci ugotovili, da so moški, ki so dvajset let redno (več kot štirikrat na teden) hodili v savno, za 66 odstotkov manj obolevali za demenco od tistih, ki so bili v savni enkrat na teden. Možnost za razvoj Alzheimerjeve bolezni se jim je glede na raziskavo zmanjšala za 65 odstotkov.

Čeprav podrobne povezave med savno in tveganje za razvoj demence doslej še niso raziskovali, nekatere predhodne študije dokazujejo, da redni obiski znatno zmanjšujejo tveganje za nastanek bolezni srca in umrljivosti na splošno.

Varuje srce in vpliva na spomin

Finski raziskovalec Jari Laukkanen zato še kako priporoča savnanje, ki po njegovem varuje srce in vpliva na spomin, čeprav, kot je dejal, natančnih dokazov o tem, zakaj je to tako, še ni: "Vendar pa je znano, da zdravje srca in ožilja vpliva na možgane. Občutek sproščenosti in udobja, ki ga dobimo v savni, lahko igra pomembno vlogo," je dejal in dodal, da bo treba izvesti dodatne študije, da bi poglobili znanje o povezavi med obiski savne in težavami s spominom. Rezultati raziskave so objavljeni v časopisu Univerze Oxford, na spletni strani Age and Ageing

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.