Zdravje > Aktualno
58 ogledov

Zato je dobro iti na plažo

Plaža v Avstraliji Profimedias
Voda, pesek, veter in sonce igrajo pri tem pomembno vlogo.

Preživljanje časa na plaži večina povezuje s prijetnimi in sproščujočimi trenutki. Naša pozitivna občutja pa niso naključna, saj znanstvene študije kombinaciji morja, peska, vetra in sonca prepisujejo številne koristi za telo in duha.

1. Zvok in barva morja

Ritem valovanja in mehki zvoki, ki jih povzroča lomljenje valov, vplivajo na naše notranje ritme in nas pomirjajo. Zato ne preseneča, da je zvok valovanja eden najpogostejših posnetkov, namenjenih sproščanju in meditaciji. Morski biolog Wallace J. Nichols izpostavlja, da bližina vode izboljšuje našo učinkovitost, zmanjšuje tesnobo, nas pomirja in celo izboljšuje poslovne uspehe.

Vse te učinke pojasnjuje tudi z magnetizmom in modro barvo morja, ki jo povezujemo s stanjem mirnosti, odprtostjo, globino in modrostjo.  

2. Sol in kalij 

Sol in kalij v morski vodi pospešujeta proces zdravljenja poškodovanih delov kože in kožnih bolezni, kot je na primer dermatitis, je pokazala japonska raziskava Zdravstvene šole v Nipponu. 

Predstavnica britanskega združenja dermatologov pa je za Daily Telegraph povedala, da ima "morska voda antiseptične lastnosti in lahko zmanjša tveganje za pojav infekcije". Ob tem je dodala, da pomaga zdraviti kožo in svetuje, da se po kopanju v morju stuširamo in kožo ustrezno hidriramo.

3. Pesek

Ne samo, da je pesek najboljši naravni piling, ki vam pomaga odstraniti odmrle kožne celice, ampak je tudi ena najbolj primernih površin za hojo in vadbo. Bosa hoja po pesku stimulira živčne končiče in krepi mišice na naših nogah.

Raziskave so pokazale tudi, da imata tek in hoja po pesku velik vpliv na energijo in mehaniko našega gibanja.

4.Vetrič

Rahel vetrič, ki nam pomaga vzdržati visoke poletne temperature, nam pomaga dihati in sprostiti um, kažejo različne raziskave. Predsednik Ameriškega torakalnega društva Thomas W. Ferkol je v intervjuju za The Wall Street Journal dejal, da obstajajo znanstveni dokazi, da slan zrak v priobalnih delih pomaga izboljšati naše dihanje. Raziskava, objavljena v reviji The New England Journal of Medicine, ki je pod drobnogled vzela pljučno kapaciteto ljudi z obolenji dihal, je pokazala, da posamezniki, ki dihajo morski vetrič večjo zmogljivost in boljše delovanje pljuč ter manj kašljajo. 

5. Sonce

Čeprav se je treba zaščititi pred tveganji, povezanimi z izpostavljenostjo soncu, je sončenje v zmernih količinah zelo koristno. S samo deset minutno izpostavljenostjo soncu dobimo dnevno dozo vitamina D, ki je ključen za absorpcijo kalcija in močne kosti. Poleg tega sončenje pospešuje tudi izločanje endorfinov ali hormonov sreče, ki nas ščitijo pred avtoimunskimi boleznimi. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.