Zdravje > Aktualno
179 ogledov

Rezultati študije potrdili pozitivne učinke socialnih vezi

Ženske pitje piva Profimedias
Ženske, ki so zbolele za rakom na dojkah in so osamljene, imajo za 40 odstotkov višje tveganje za njegovo ponovitev kot tiste bolnice, ki imajo tesne socialne vezi.

Osamljenost lahko negativno vpliva na dolgoročno preživetje bolnic z rakom na dojki, je pokazala nova raziskava, objavljena v reviji Cancer. 

V letih po zdravljenju so ženske, ki nimajo močnih socialnih vezi, imele večjo možnost za ponovni pojav raka ali smrt kot ženske s prijatelji in močno podporno mrežo, so ugotovili raziskovalci.

Velika razlika

Po pregledu podatkov skoraj 10.000 bolnic z rakom dojke, so raziskovalci povezali osamljenost s 40 odstotki višjim tveganjem ponovitve rakavega obolenja. Osamljene ženske imajo tudi 60 odstotkov višje tveganje za smrt zaradi raka dojke in 70 odstotkov višjo možnost za smrt zaradi drugih razlogov, je še pokazala študija.

Rezultati po besedah raziskovalcev niso bili nepričakovani. "Znano je, da so širša družbena omrežja povezana z nižjo umrljivostjo tako med zdravo populacijo kot pri ženskah, ki so zbolele za rakom dojke. Naši rezultati študije, so potrdili pozitivne učinke socialnih vezi na ponovitev raka in umrljivost," je dejala vodja raziskave Candyce Kroenke.

Strateška direktorica zdravstvenih raziskav z Ameriškega združenja za boj proti raku Kassandra Alcaraz je dejala, da smo ljudje družbena bitja. "Nismo narejeni, da bi bili osamljeni. Ni presenetljivo, da nam koristi imeti vezi z drugimi in biti del skupnosti. Vemo, da so socialni odnosi pomembni za zdravje in dobro počutje na sploh," je pojasnila Alcarazova.

Zakaj je temu tako, kot pravi Alcarazova, ni povsem jasno. "Družbene vezi lahko omogočajo neposredno pomoč – kot na primer to, da te nekdo pelje k zdravniku, da mu lahko zaupaš svoje skrbi ali pa te poveže z viri, ki so lahko v pomoč pri boju z rakom," je dejala. Ob tem je dodala, da je posameznikova družbena dobrobit povezana s fizično. "Odnosi z drugimi pomagajo zmanjšati stres in depresijo in naposled vodijo k boljšemu zdravju."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.