Zdravje > Aktualno
64 ogledov

Zato je smrčanje lahko vaš smrtni sovražnik

smrčanje Profimedias
Nova raziskava dokazuje, da močno smrčanje pomaga raku, da se hitreje širi.

Tumorji rastejo hitreje pri tistih, ki imajo spalno apnejo, kaže nova raziskava strokovnjakov iz bolnišnice v Barceloni, ki so jo predstavili na konferenci v Münchnu. Gre za eno najbolj neprepoznanih bolezenskih stanj, v Sloveniji jo ima po nekaterih ocenah do sedem odstotkov moških in do pet odstotkov žensk. Pri spalni apneji ne gre le za smrčanje, pač pa za prekinitev dihanja med spanjem za deset sekund, v izjemnih primerih tudi za več minut.

Najbolje jo je zdraviti 

Znanstveniki so ugotovili, da to pomanjkanje kisika zaradi prekinitve dihanja omogoča malignim celicam, da se hitreje širijo. Ko med smrčanjem mišice žrela in jezik zaprejo dihalne poti, osebi primanjkuje zraka, vitalni organi pa nimajo dovolj kisika. Zaradi tega telo spodbuja nastanek več krvnih žil. To res okrepi dovod kisika, hkrati pa hrani tudi rakave celice in pospešuje njihovo rast.

Strokovnjaki so ugotovili, da rakavim bolnikom, ki imajo tudi spalno apnejo, pomaga zdravljenje te bolezni. Z zdravljenjem spalne apneje se možnosti za širjenje raka zmanjšajo, so pojasnili na konferenci. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.