Zdravje > Aktualno
59 ogledov

Zato levičarji zaslužijo manj

levičar, levičarji Profimedias
Pri približno desetih odstotkih svetovnega prebivalstva je prevladujoča roka leva.

Raziskava Univerze Harvard je pokazala, da levičarji zaslužijo manj, in to za deset do dvanajst odstotkov. Znanstveniki to dejstvo pripisujejo kognitivnim razlikam, kar nenazadnje pove podatek, da se naravni levičarji pogosteje srečujejo s psihičnimi težavami.

Še v osemdesetih letih dvajsetega stoletja so mnoge otroke silili, da so se trudili pisati z desnico, čeprav to za njih ni bilo naravno. Tisti, ki so danes stari nekaj čez štirideset let tega niso pozabili, kar ima posledice, pravijo strokovnjaki. 

Tovrstni poskusi so namreč pri levoročnih otrocih pogosto povzročili govorne in vedenjske motnje, saj se možganski polovici, ki upravljata intelektualne zmogljivosti, pri takšnih nenaravnih poskusih tako rekoč spopadeta druga z drugo. 

Sicer so takšni poskusi prevzgoje pozvzročili, da danes ti ljudje težje opravljajo dela, ki zahtevajo specifične psihomotorične sposobnosti.

V športu pa mnogi zaslužijo več 

rafael nadal | Avtor: EPA EPA
Sicer pa imajo levoročneži tudi prednosti, na primer v nekaterih športih, kjer so zelo iskani, kar pomeni, da tudi zaslužijo več. Hokej, košarka, tenis, odbojka, baseball, boks, namizni tenis, rokomet so športi, kjer so igralci bolj vešči z levico, privilegirani: "Pri določenih športih pa je levičarjem nedvomno lažje priti do svetovnega vrha. V rokometu je gotovo tako. Na dveh igralnih mestih od šestih potrebuješ levičarja, ki pa jih v naravi ni veliko. Zato so bolj iskani in pogosto tudi bolje plačani od desničarjev, njihova kariera pa običajno traja dlje. V namiznem tenisu je podobno. V vsej človeški populaciji je kakšnih deset odstotkov levičarjev, pri namiznem tenisu pa je v svetovnem vrhu kakih 30 odstotkov igralcev, ki lopar držijo v levi roki," je nedavno nazaj za agencijo DPA povedal profesor Norbert Hagemann z univerze v Kasslu.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.