Zdravje > Aktualno
110 ogledov

Zato naj bi deodorant pozročal raka

Deodorant Profimedias
Lahko deodorant povzroči raka na dojkah?

Ženske, ki redno uporabljajo dezodorante le ti pa vsebujejo aluminijeve soli, so lahko izpostavljene večjemu tveganju za razvoj raka na dojki, navaja raziskava, ki so jo švicarski strokovnjaki objavili v strokovni reviji International Journal of Cancer.

Znanstveniki z univerze v Ženevi so tako ovrgli trditve proizvajalcev deodorantov o popolni varnosti tovrstnih izdelkov.

Švicarski raziskovalci trdijo, da dolgoročna izpostavljenost aluminijevega klorida lahko sproži razvoj tumorjev, ki se nato širijo v druge dele telesa.

V sredstvih proti potenju so namreč natrijeve spojine, ki sicer zavirajo znojnice, vendar po drugi strani proizvajajo podobne učinke kot potencialno strupen hormon estrogen. 

Kot je dejal eden od avtorjev raziskave onkolog André-Pascal Sappino, je opazoval izolirane človeške mlečne celice, ki so bile dolgotrajno izpostavljene aluminijevi soli. Na koncu se je pokazalo, da so se v njih razvili tumorji, ki so se širili.

Poceni izdelki so zanimivi

Švicarski znanstvenik je dvome nad kancerogenostjo dezodorantov, ki jih povzročajo aluminijeve soli, primerjal s škodljivostjo azbesta. Ta je danes na srečo prepovedan: ''Azbest je poceni in ima potencial, ki je industriji zelo zanimiv, zato je trajalo kar petdeset let, da so ga prepovedali. Upamo, da pri aluminijevih soleh ne bo tako dolgo trajalo," je opozoril profesor.

Priznani profesor in onkolog je ob tem priznal, da formalne povezave med aluminijevim solmi in rakom še ni, kar pomeni, da bodo potrebne še nadaljnje raziskave. Kot je dodal, sedaj pričakuje močan odziv kozmetične industrije,

Na telo nanašamo škodljive kemikalije

''Če bi bilo tveganje res visoko, bi to do sedaj že vedeli, zato ne smemo biti preveč prestrašeni. Kljub vsemu pa se povečuje uporaba proizvodov z različnimi kemikalijami, ki jih nanašamo na telo, ki jih uporabljamo doma ali v našem okolju, kar skoraj zagotovo povzroča nekatere škodljive učinke. Prav zato bi morali zmanjšati uporabo le-teh, kolikor je mogoče," je na trditve švicarskih raziskovacev za Mail Online Health odgovorila britanska strokovnjakinja za javno zdravje Sally Norton. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.