Zdravje > Aktualno
795 ogledov

Zato ne sušimo perila na radiatorju

Perilo na radiatorju Profimedias
Negativno vpliva na zdravje, predvsem dihalnih poti.

Med sušenjem opranih oblačil na radiatorju iz njih izhlapevata pralni prašek in mehčalec. V eni od ameriških študij so v tovrstnih hlapih našli kar sedem nevarnih spojin, med njimi tudi zelo kancerogena acetalhid in benzen - znan kot povzročitelj levkemije in limfnega raka.

S sušenjem perila v stanovanju se vlaga poveča za trideset odstotkov, kar pomeni tveganje za astmo in alergije, zlasti pri otrocih. Vlaga v zraku povzroča plesen.

plesen stanovanje vlaga | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos
Škotski raziskovalci so ugotovili, da ima večina tamkajšnjih gospodinjstev težave z vlago v stanovanju, kar posledično pomeni pršice in plesen, krivo pa je perilo, ki ga pozimi tako radi sušijo po radiatorjih. Kar 87 odstotkov gospodinjstev v škotskem mestu Glasgow, kjer so raziskavo tudi izvedli, namreč v hladnejših dneh suši perilo v stanovanju oziroma hiši, od tega dve tretjini na radiatorjih.

Vlaga v takšnih stanovanjih se je zvišala za trideset odstotkov, v času, ko je bilo perilo že suho in pospravljeno v omari pa za 15 odstotkov. Predvsem manjša in dobro izolirana stanovanja so prava zakladnica vlage, so ugotovili.

sušenje perila | Avtor: Profimedias Profimedias

Kot je pojasnil vodja raziskave Colin Porteous, se ljudje zaprejo v svoje domove, da bi privarčevali pri kurjavi, a hkrati pozabljajo na ventilacijo.

V bivalnih prostorih se kopiči vlaga in posledično plesni, ki prispevajo k pojavu bronhitisa, alergij in drugih težav z dihali. Simptomi tovrstne okužbe so kašelj, utrujenost, razdražene oči, grlo in koža ter glavobol in slabost: "Na Otoku je zaradi vremena in visoke vlage v zraku veliko težav s pojavljanjem vlage v domovih, vendar posamezniki niso osveščeni o njenih morebitnih posledicah. Ne vedo, da obstaja na stotine vrst plesni, ki povzročajo težave z zdravjem,“  je pojasnil profesor na medicinski univerzi v Manchestru Malcom Richardson.

Kjer je vlaga, je tudi plesen

Gre za vrsto glivic, ki se razvijejo povsod, kjer je prisotna vlaga. Največkrat v kopalnici, kuhinji in v pralnem stroju. Ob povečani vlagi  v zraku se pojavi tudi na stenah, tapetah, oknih in tleh, opozarjajo strokovnjaki.

V vsakem gospodinjstvu je do deset tisoč oblik plesni, med njimi pa je deset takšnih, ki lahko izzovejo vnetje sinusov, bronhitis, druge dihalne težave, pa tudi alergije: "Plesen se lahko razvije v vsakem slabo prezračenem domu, ne glede na njegovo velikost," je povedal profesor medicinske mikrologije Richardson in dodal, da z vdihavanjem plesnive spore zaidejo v zgornje dele dihalnih poti, kar lahko izzove okužbe, ki oslabijo imunski sistem, pojavijo pa se tudi alergijske reakcije, največkrat astma.

Ob sušenju redno zračenje

Zaradi povečane vlage, ki je pozimi posledica sušenja perila v zaprtih prostorih, je treba vsak dan temeljito prezračevati prostore.

Če nimate sušilca oziroma perila ne morete sušiti na prostem, pa to počnite v prostoru, kjer sicer ne prebivate.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.