Zdravje > Aktualno
17 ogledov

Zato nikoli jezni spat

Sostanovalcev se lahko zelo hitro znebite ... Žurnal24 main
Da nenehno premlevanje določenih stvari pred spanjem slabo vpliva na spanec, smo nekako že vedeli. Dobri stari nasvet, "ne jezni v posteljo," pa so sedaj potrdili še znanstveniki.

Če ste pred spanjem kaj slabega doživeli, se skregali, boste te slabe občutke zelo težko rešili, so zapisali znanstveniki v svoji študiji, ki so jo nedavno nazaj objavili v znanstveni reviji Nature Communications: "Svetujemo, da pred spanjem vsekakor rešite vsak spor," je poudaril Yunzhi Liu, eden od avtorjev raziskave o vplivu spanja na spomin.

V raziskavi je sodelovalo 73 študentov. Ti so si dva dni ogledovali negativne prizore na fotografijah in si jih poskušali zatisniti v spomin. Fantje in dekleta so čez nekaj dni dobili nalogo, da te negativne občutke ponovno obudijo oziroma se jih spomnijo; eni so se morali spopasti z njimi, drugi so jih poskušali zatreti, oziroma pozabiti nanje. Test so ponovili dvakrat, takoj pa nalogi in po prespani noči; ob tem so skenirali dogajanje v njihovih možganih.

jeza med seksom | Avtor: Profimedias Profimedias
Zaključek je bil, da so študenti po spanju bistveno težje zatrli negativne spomine. Da spanje vpliva na shranjevanje in obdelavo novih informacij v možganih, so sicer pokazale že prejšnje študije, tokratna pa dokazuje, da je po negativnih in travmatičnih dogodkih ta proces veliko težji in traja veliko dlje od pozitivnih ali nevtralnih, čeprav jih lahko do neke mere tudi zavestno nadzorjujemo in zatremo.

"Nezmožnost zatiranja slabih spominov je povezana s številnimi psihičnimi motnjami, vključno z depresijo in PTSD (Post travmatska stresna motnja), vendar nismo vedeli, kdaj jih je lažje zatretipred ali po spanju," je dejal Liu in dodal, da bo boljše razumevanje pomagalo pri zdravljenju psihičnih motenj, kot je na primer PTSD: "Pomanjkanje spanja po travmatični izkušnji bi lahko preprečilo združitev teh spominov, kar pomeni, da bi lahko prišlo celo do njihove blokade," so zapisali avtorji študije. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.