Zdravje > Aktualno
5532 ogledov

Zato preverite vaš jezik

Jezik Profimedias
Odtis zob ob straneh jezika lahko pomeni resno zdravstveno težavo.

Jezik razkriva stanje našega telesa. Ko smo zdravi, je ta gladek, mehak, rahlo vlažen, svetlordeče barve z zelo tanko prevleko.

Bel jezik in grenek okus v ustih je eden izmed znakov slabokrvnosti. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Če je jezik rumenkast, je to lahko znak, da imate težave z debelim črevesjem, razpoka sredi jezika pomeni, da vam mogoče primanjkuje želodčne kisline. Bela obloga lahko pomeni glivično okužbe, če je jezik pekoč, gre najverjetneje za pomanjkanje želodčne kisline in vitamina B1. Boleč jezik kaže na pomanjkanje vitaminov B3, B6, B8, B12, bakra in železa, rdeča konica pa pomeni čustveno napetost, stres in pomanjkanje vitamina.

Kaj pa odtis zob ob straneh? Da, tudi v tem primeru treba biti pazljiv in lahko pomeni resne zdravstvene težave. Preletimo jih:

Apneja

Gre za resno motnjo uravnavanja dihanja med spanjem. Pomeni, da bolnik preneha dihati za vsaj 15 sekund. V tem času ni pretoka zraka skozi dihalne poti. Pogosteje se pojavi pri odraslih in tistih, ki imajo kronično obstruktivno pljučno bolezen. Zjutraj so ti ljudje običajno zelo utrujeni in izčrpani, kar povečuje tveganje za srčni infarkt, možgansko kap in depresijo. Prav vdolbine ob strani jezika so resni znak apneje,  

Težave s prebavo

Odtis zob ob straneh lahko pomeni, da bi mogoče morali spremeniti prehrano, saj mogoče vaša prebava ne deluje pravilno.

Slaba proteza

Na srečo ne gre za resen zdravstveni problem, čeprav slabo narejena in neprilagojena proteza velikokrat povzroča bolečine ali vsaj nelagodje v ustih.

Hipotiroidizem

Premalo delujoča ščitnica (hipotiroidizem) pomeni, da ščitnica proizvaja premalo ščitničnih hormonov. Vse to povzroča otekanje jezika in zato tudi odtisi zob. Seveda je treba takoj k zdravniku.

Pomanjkanje vitaminov v telesu

Pomeni, da telo ne deluje pravilno. Odtis zob ob strani jezika je lahko znak, da nam primanjkuje vitamina B.

TMJ sindrom

Gre za napak čeljusti, tako imenovani sindrom čeljustnega spoja, ki lahko povzroči rezlične in včasih zelo boleže zdravstvene težave. Eden od simptomov te bolezni je nabrekel jezik.

Dehidracija

Lahko postane zelo resen problem, če nismo dovolj pazljivi in telesu ne dovajamo dovolj tekočine. Znaki dehidracije je tudi nabrekel jezik, v katerem so zelo dobro vidni tudi odtisi zob.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.