Zdravje > Aktualno
54 ogledov

Zato se zamrznjenim živilom godi krivica

Zamrznjena zelenjava Profimedias
Niso vsa zamrznjena živila nekvalitetna, nasprotno, opozarjajo nemški strokovnjaki za prehrano.

Zadnja stvar, ki si je večina po napornem dnevu v službi želi je ta, da bi ob prihodu domov pripravljali še kvaliteten topli obrok, saj nam kuhanje pogosto vzame preveč časa. Zato hrano pripravimo vnaprej, običajno čez vikend in jo zamrznemo v majhnih porcijah. Ob prihodu domov jed le še pogrejemo, kar nam seveda še kako prihrani čas. Še več ga je, če zamrznjeno hrano kupimo kar v trgovini, kar je sicer za mnoge gospodinje še bolj nedopustno, saj menijo, da takšna hrana ne more biti zdrava. 

zamrzovalnik živila | Avtor: Profimedias Profimedias
Nemški strokovnjaki pravijo, da imajo zamrznjeni končni izdelki po krivici slab sloves. Po njihovem je lahko vnaprej nasekana in zamrznjena  zelenjava celo boljša izbira: "Ko govorimo o količini vitaminov v zelenjavi, jih je v zamrznjeni hrani pogosto več kot v sveži," je dejala Ina Bockholt z berlinskega inštituta za kontrolo kakovosti živil. Pojasnila je, da zelenjava, ki jo zamrznemo takoj po obiranju, vsebuje veliko več vitaminov in hranilnih lastnosti, od tiste, ki je več dni stala na policah trgovin ali v hladilniku.

Pakirana sveža zelenjava manj kvalitetna

Tudi v vrečkah pakirana sveža zelenjava vsebuje veliko manj vitaminov od zamrznjene: "Svežino in hranilno vrednost izdelka se ohranimo le, če ga na hitro in globoko zamrznemo pri temperaturi najmanj minus 40 stopinj Celzija," pojasnjuje Lea Feys z berlinskega Inštituta za zamrznjeno hrano, ki dodaja, da živilom, shranjena pri najmanj minus 18 stopinj Celzija, ni treba dodajati konzervansov.

ribje palčke | Avtor: EPA EPA
Omenjeni strokovnjaki kljub temu opozarjajo na previdnost pri nakupu že vnaprej pripravljenih zamrznjenih izdelkov, kar pomeni, natančno branje etiket: "Sto gramov ribjih palčk vsebuje v povprečju le 65 gramov ribjega mesa, preostanek so v bistvu drobtine in začimbe," dodaja.

Da bi se prepričali o pravi izbiri, je treba preveriti podatke o hranilni vrednosti zamrznjenih izdelkov, kot so pice, zamrznjena ocvrte hrana in mesne omake. "Na prvi pogled morda ista hrana vsebuje zelo različne količine maščob in soli, odvisno od podjetja, ki ga je proizvedlo," pravi Feysova in dodaja, da je najbolje izbrati izdelek, ki vsebuje najmanj škodljivih sestavin. 

Prednosti kvalitetno zamrznjene hrane.

Sadje, zelenjava, meso in ribe so lahko v zamrzovalniku tudi do enega leta, seveda če se bomo držali pravil, obrok, ki smo ga pripravili vnaprej, pa je treba pojesti v treh mesecih, še dodajajo strokovnjaki.

Sicer pa meso odmrznemo postopoma, najbolje v hladilniku, saj ga lahko sobna temperatura poslabša, v nobenem primeru pa ga ne smemo odtajati v vodi, saj se tako dodatno ustvarjajo bakterije. "Zamrznjeno zelenjavo, kot sta brokoli in špinačo pa lahko vržete kar v pečico ali v mirkrovalnovno pečico," še svetuje Bockholtova.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • ode 19:17 05.januar 2017.

    Zamrznjena živila so v večini primerov kvalitetnejša od "svežih". Seveda, če so industrijsko zamrznjena pri proizvajalcu čimprej po pridelavi.