Zdravje > Aktualno
4251 ogledov

Zato zdravniki moškim odsvetujejo ogrevanje sedežev

Profimedia
Vožnja na ogretih sedežih v mrzlih zimskih mesecih je prijetna in udobna, vendar za moške ne povsem brez zdravstvenih posledic.

Že dolgo je znano, da dolgo namakanje v vročih kopelih ni priporočljivo za moške, ki si želijo ustvariti družino, saj povišana temperatura v testisih negativno vpliva na proces nastajanja semenčic. Temperatura v modih naj bi bila eno ali dve stopinji nižja kot drugod po telesu. Na proces nastajanja semenčic naj bi vplivalo že manjše zvišanje temperature v modih, še bolj negativno pa vpliva dolgotrajna izpostavljenost povišani temperaturi, piše Daily Mail.

"Moški, ki si skuša ustvariti družino, naj ne uporablja funkcije za ogrevanje sedežev."

Raziskave kažejo, da povišana temperatura vpliva na količino semenčic, njihovo obliko in kako hitro lahko plavajo. Strokovnjaki iz British Fertility Society opozarjajo moške pred posledicami nošenja zelo ozkih (denimo kolesarskih) hlač, zaradi katerih lahko pride do pregrevanja dimelj ter pred uporabo toplega prenosnega računalnika neposredno v naročju.

Podoben učinek, kot ga ima na nastajanje semenčic dolgo namakanje v vročih kopelih, ima tako tudi dolgotrajno sedenje na ogretem sedežu med vožnjo avta. “Ogret sedež bo poskrbel, da nas ne bo zeblo, vendar daljša uporaba predstavlja tveganje za moško plodnost,” je za Daily Mail dejal dr. Ippokratis Sarris iz klinike King’s Fertility.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 13:59 19.januar 2024.

    Kaj rabimo in plačujemo zdravnike tudi za takšna svetovanja. Potem ne čudi, da so preobremenjeni in utrujeni..