Zdravje > Aktualno
9192 ogledov

Zbolevali eden za drugim, starš stanje opisal s "kriznim"

Norovirusi Profimedias
Virusi, ki se širijo kot požar

Začelo se je prejšnji teden, takrat je na na mariborski Osnovni Šoli Gustava Šiliha izbruhnila noroviroza, poroča lokalni spletni portal Maribor24. Starš enega izmed otrok, je po pisanju portala stanje "opisal s “kriznim”, saj so otroci in zaposleni obolevali eden za drugim, čistilke so tako s čiščenjem bruhanja po učilnicah in hodnikih dobile še dodatno delo."

V treh dneh je zbolelo kar 83 ljudi. Kot so za Maribor24 dejali na NIJZ, je največ oseb obolelo v noči na 25. 4. Skupno so do petka, 26. 4., našteli 69 obolelih otrok in 14 obolelih učiteljev. “Velika večina je opisovala slabost in bruhanje, driska se je pojavljala redko. Laboratorijsko je bil kot povzročitelj težav potrjen norovirus. Šola je prejela navodila za omejevanje nadaljnjega širjenja virusnih črevesnih okužb,” so sporočili.

Trebušna obolenja Norovirusi: Širijo se kot požar Zdravje Norovirusi: Tako dolgo ostanite doma

Po podatkih NIJZ je od 1. januarja do 21. aprila v Sloveniji zbolelo že 954 oseb, poleg obolelih na mariborski osnovni šoli je torej v tem letu zbolelo več kot tisoč ljudi. 

Kot smo na našem portalu že poročali, so Nacionalnem inštitutu za javno zdravje več izbruhov noroviroz zaznali tudi v marcu, virus pa se je se je močno razširil med zaposlenimi v farmacevtskem podjetju Lek, kjer je bilo v času okužbe bolniško odsotnih okrog 200 ljudi.  

Norovirusi Virus Zdravje Lek hitro obvladal veliko okužbo

Trebušna gripa

Noroviroza je zelo nalezljiva črevesna bolezen, ki jo povzročajo norovirusi. Laično bolezen imenujemo tudi trebušna gripa, čeprav bolezen ni posledica okužbe z virusi gripe. Norovirusi so zelo kužni in se med ljudmi zlahka širijo. Virusi se izločajo z blatom okuženih ljudi in se prenašajo z rokami, živili, vodo, preko onesnaženih površin in kapljično pri bruhanju, kakor tudi z direktnim stikom, je zapisano na spletni strani NIJZ.

Inkubacijska doba je običajno 24 do 48 ur

Začetek bolezni je lahko nenaden ali pa se razvije postopno. Večina obolelih navaja slabost, bruhanje, drisko in trebušne krče, nekateri bolniki imajo tudi vročino, glavobol in bolečine v mišicah. Pri sicer zdravih osebah težave večinoma izzvenijo v do treh dneh.

Okužba lahko poteka z resnimi simptomi pri manjših otrocih, starejših in hospitaliziranih osebah. Zdravniško oskrbo potrebuje deset odstotkov zbolelih, nekateri celo hospitalizacijo.

Zdravljenje pa je simptomatsko. Bolezen se zaradi tesnih stikov hitro širi v ustanovah, kot so bolnišnice in domovi za starejše občane, ter lahko prizadene veliko ljudi. Pri preprečevanju širjenja norovirusov je pomembna skrb za osebno higieno.

Najpomembnejši ukrep je umivanje rok s toplo vodo in milom, posebej po uporabi stranišča. Skrbeti moramo tudi za higieno in čiščenje toaletnih prostorov ter čiščenje površin, ki se jih dotikamo z rokami.

Na NIJZ še opozarjajo, da bolna oseba lahko okuži hrano, ki jo pripravlja ali servira. Da se omeji nadaljnje širjenje bolezni, na inštitutu svetujejo, naj bolnik ostane doma, v vrtec, šolo ali delovno mesto pa se lahko vrne 48 ur po prenehanju težav.

 

Komentarjev 2
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 15:02 30.april 2019.

    Hitro celo državo pocepit, ker so mogli oboleli bit 4 dni doma. Smrtonosen virus, proti kateremu se MORATE cepit, sicer vam bo država zasegla premoženje (to se dela sedaj) ali uredila medicinsko ugrabitev vaših otrok (kot je to napovedala Skaza ...prikaži več iz NIJZa)... aja... ups - ni še uradno cepiva zuni, pa je treba pripravt teren preko medijev.

  • blayo 12:18 30.april 2019.

    Hmm, a je kakšna čistilka zbolela?