Zdravje > Aktualno
83 ogledov

Zbolimo lahko pred štiridesetim

Vas delo utruja? (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Bolniki imajo težave tudi z izražanjem, težko najdejo pravo besedo, poimenujejo predmet ali osebno ime. Mnogi pozabijo tudi brati ali pisati.

“Prvi znaki Pickove ali Frontotemporalne demence so: neprimerno vedenje, neslane šale, nepredvidljivi odzivi, razburljivost,” pojasnjuje predsednica Združenja za pomoč pri demenci Spominčica, Štefanija L. Zlobec.

Prvi znaki se pri tej vrsti demence lahko pojavijo že zgodaj pred 40. letom, vendar tedaj le redki pomislijo, da gre za demenco. Sicer pa zanjo najpogosteje obolevajo ljudje po 65. letu.

Težave se stopnjujejo 

“Bolniki imajo težave tudi z izražanjem, težko najdejo pravo besedo, poimenujejo predmet ali osebno ime. Mnogi pozabijo tudi brati ali pisati,” pojasnjuje Zlobčeva in dodaja, da se z napredovanjem bolezni težave stopnjujejo. Nekateri začno krasti in nabirati nekoristne predmete, se neustrezno spolno vesti, uživajo neužitno hrano, se prenajedajo ali pa pozabijo jesti …

“Zdravila zoper demenco, tudi zoper Pickovo demenco ni. Specialisti, psihiatri ali nevrologi, predpišejo le zdravija, ki lajšajo simptome bolezni kot so nemir, razburljivost in podobno,” opisuje. Pravi, da frontotemporalna demenca predstavlja od pet do sedem odstotkov demenc. “Pri tej obliki gre za propadanje čelnega in senčnega režnja možganov. Bolezen se lahko podeduje, vendar pri manjšem odstotku kot pri Alzheimerjevi bolezni, do deset odstotkov,” pravi. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.