Zdravje > Aktualno
173 ogledov

Zdaj bo cepljenje cenejše

Za cepljenje se je treba na Zavodu za zdravstveno varstvo Kranj predhodno naroči Žurnal24 main
Za zaščito pred boleznijo sta potrebna vsaj dva odmerka cepljenja, ki jih posameznik lahko prejme po osnovni ali po hitri shemi cepljenja.

“V letih od 2010 do 2015 smo letno izvedli povprečno 2.900 cepljenj proti klopnemu meningoencefalitisu (KME op. p.). V letu 2016 smo poleg rednih cepljenj izvedli cenovno ugodnejšo akcijo cepljenja, kar je rezultiralo v skoraj 7.400 cepljenjih v letu 2016,” nam je pred novo spomladansko akcijo cepljenja pojasnila družinska zdravnica in strokovna direktorica ZD Ljubljana Tea Stegne Ignjatovič, dr. med., spec.

Cepljenje proti KME ima po njenih besedah tako kot vsa cepiva in zdravila tudi možne stranske učinke, vendar se le ti po njenih izkušnjah redko pojavljajo. “Najbolj pogosti stranski učinki, ki jih opažamo, so bolečina v roki na mestu vboda, oteklina z rdečino, ki minejo brez posledic v par dneh. Težave omilimo s hlajenjem z ledom, občasno je potreben analgetik kot je paracetamol,” pravi.

Koliko je potrebno za zaščito

Tea Stegne Ignjatovič pojasnjuje, da sta za zaščito pred boleznijo potrebna vsaj dva odmerka cepljenja, ki jih posameznik lahko prejme po osnovni ali po hitri shemi cepljenja. 

Svetuje, da se cepljenje opravi še pred aktivnostjo klopov, torej pred pričetkom toplejšega obdobja. Drugi odmerek osnovnega cepljenja sledi prvemu po enem mesecu, tretji odmerek pa čez pet do dvanajst mescev. “V času ko so klopi aktivni, je cepljenje tudi izvedljivo, vendar po hitri shemi cepljenja,” dodaja. 

Cepljenje otrok

“Cepljenje je priporočljivo tako za otroke kot odrasle. Slovenija je endemično območje tako za boreliozo kot klopni meningoencefalitis in je verjetnost okužbe ob vbodu klopa velika,” pravi zdravnica. Med populacijo je po njenih besedah večja precepljenost pri odraslih, “vendar se z večjo osveščenostjo javnosti tudi vse več staršev odloči za cepljenje svojih otrok.”

Zakaj je KME nevaren

“Meningoencefalitis je vnetje možganskih ovojnic in možganskega tkiva. Potek bolezni je lahko benigen, lahko pa hujši in se konča s smrtjo ali zapusti hujše posledice pri preživelih: glavobol, zmanjšana sposobnost koncentracije, pareze in hujša ohromelost,” opozarja Tea Stegne Ignjatovič.

Bolezen povzroča virus klopnega meningoencefalitisa, za ta virus nimamo zdravila in v primeru hujšega poteka bolezni lahko obolelemu zdravniki nudijo le podporno zdravljenje. “Obstaja pa učinkovito cepivo, ki nas v primeru vboda okuženega klopa zaščiti pred razvojem bolezni,” pravi.

Dodatna preventiva

“Pri sprehodih v naravo se moramo zavedati nevarnosti, ki jo predstavljajo okuženi klopi,” opozarja. Pravi, da imamo v primeru borelioze zdravila, pred KME pa nas zaščiti le cepljenje.

Po njenih besedah pa ne smemo zanemariti temeljnih zaščitnih ukrepov pri sprehodih v naravo, kot so nošenje svetlih oblačil z dolgimi rokavi in hlačnicami, uporaba ustreznih repelentov in pregled celega telesa ob prihodu domov in takojšnja odstranitev morebitnega klopov.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 12:39 26.marec 2017.

    MARIBOR jek tak fejst nor da KLOPOM ne verjame ! Bolih jih briga za nas .