Zdravje > Aktualno
1090 ogledov

Zdravilen kisel kruh

testo Blanka Kefer
Ob prvem poizkusu priprave kislega kruha uporabite še malce kvasa.

Najbolj zdravilen je kruh iz kislega testa, ki so ga jedli naši predniki, preden so spoznali kvas. Spodbuja namreč razvoj nekaterih bakterij, ki uravnavajo delovanje debelega črevesa. Če boste za pripravo uporabili še rženo moko, ki je bogata z vitamini skupine B, bo učinek na vaše zdravje še boljši. Kruh iz kislega testa je tudi bolj vlažen in dlje obstojen.

Suho ali tekoče kislo testo lahko kupite v obliki pripravka. Lahko pa ga naredite sami, potrebujete le 75 gramov ržene moke in 75 gramov mlačne vode. Oboje zmešamo v posodi, ki jo pokrijemo s krpo in pustimo pri miru dva do tri dni. Pazite le, da bo pripravek ves čas na sobni temperaturu, še bolje pa nekje na toplejšem delu stanovanja pri 25-ih stopinjah Celzija. Testo se lahko tudi pokvari, v tem primeru boste morali narediti novega. 

Prvi preizkus

Pri prvi peki kislega kruha bo morda najbolje, če boste kislo testo kupili, pri pripravi pa uporabili tudi malce kvasa in prečiščene bele moke, da bo kruh lepše vzhajal. Kasneje boste morda kvas in belo moko opustili in naredii le starodaven ržen potlačen kruh le iz kislega testa.

Za pripravo vašega prvega hlebčka kislega kruha si torej pripravite kislo testo, polovice kocke kvasa, 250 gramov ržene, 250 gramov bele moke, okoli 300 mililitrov vode in nekaj soli ter sladkorja. V lonček dodajte nekaj mlačne vode, nadrobljen kvas in polovico čajne žličke sladkorja. Pustimo pol ure, nato vse sestavine zmešamo skupaj in gnetemo približno deset minut. Lahko uporabite tudi mešalnik. Testo naj na peki papirju na pekaču počiva 30 minut, nato ga damo v pečico in pri 200 do 220 stopinjah Celzija pečemo približno 40 minut. Dolžina peke je nekoliko odvisna tudi od same pečice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.