Zdravje > Aktualno
62 ogledov

"Zdravnik je menil, da je samo infekcija. Pa ni bila."

Kurt Facebook
44-letnik iz Velike Britanije z objavo selfija, ki nazorno prikazuje posledice raka prostate, skuša moške vzpodbuditi, da so pozorni na simptome in zahtevajo preiskave, ki jih sam ni.

"Eden od osmih mi bo zelo hvaležen," pravi. Ob letošnjem dnevu boja proti raku vabilo moškim: spregovorite o svoji bolezni in tako osveščajte druge. 

"To sem jaz, dolgin, bledoličnež v žaru srednjih let. Imam kateter, stomo (kolostomo vrečko), brazgotine, ki jih lahko vidite in brazgotine, ki jih ne vidite. Pod kožo imam hormonske vstavke. Pred mano je še ena operacija in nato radio ali kemoterapije," je na svojem Facebook profilu ob nazornem selfiju konec januarja zapisal Kurt Jewson iz Helstona v Veliki Britaniji. Objava je postala viralna, doslej jo je delilo žer več kot 230 tisoč uporabnikov Facebooka. 

 

Ok, have been thinking about this for a while.Here I am in all my tubby, pale & middle aged (I'm 44) glory.I've got...

Posted by Kurt Jewson on Thursday, January 28, 2016

Ni bila infekcija, bil je rak

"Zakaj sem se odločil, da to zapišem? Poleti 2014 sem v urinu opazil kri. Zdravnik je rekel, da je naverjetneje samo infekcija, ki se bo pozdravila. Pa ni bila. Bil je simptom raka prostate. Če bi mi zdravnik samo vzel kri in jo postal na test PSA (test za raka na prostati), bi bolezen ujeli v zgodnejši in bolj obvladljivi fazi," je zapisal oče dveh otrok, ki je diagnozo rak na prostati dobil šele leto dni kasneje. 

Moški, zahtevajte preiskave!

"Rak prostate je vse pogostejši tudi med mlajšimi moškimi, moškimi moje starosti. Če imate kri v urinu ali kateri koli drugi simptom, zahtevajte PSA test. Vztrajajte! " moške poziva Jewson. 

Današnji Svetovnem dan boja proti raku 2016 poteka pod geslom “We can. I can.” (Zmoremo. Zmorem.) in je posvečen vprašanju, kako lahko vsakdo ukrepa za zmanjševanje vpliva raka. 

Moški, ki spregovorijo

Moške po vsem svetu se poziva, da se pridružijo gibanju Men Who Speak Up (Moški, ki spregovorijo), in spregovorijo o napredovalem raku prostate. Rak prostate je v Sloveniji najpogostejši rak pri moških, zaradi katerega vsako leto umre več kot 380 moških.

Videospot za ozdravljenega bolnika

Onkološki inštitut v Ljubljani je ob tej priložnosti podprl projekt ozdravljenega bolnika z rakom Janeza Arka - Johnnyja, ki je svojo izkušnjo z rakom prenesel v pesem z naslovom ''Bitka''. Snemanje videospota je potekalo v prostorih Onkološkega inštituta.

Janez Arko – Johnny je pesem ''Bitka'' posnel skupaj z ljubljanskim raperjem Hodžo. S pesmijo želita z drugimi deliti zgodbo o bitki z rakom z vidika bolnika in prijatelja, ki ga podpira pri borbi. Ob tem sporočata, da se raka da premagati, ter upata, da bo ta pesem nekaterim prinesla potrebno motivacijo in voljo do borbe. Videospot bo zvečer objavljen na Youtube, tukaj pa so posnetki snemanja.  

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:33 04.februar 2016.

    Pri nas se zdravniki ne upajo naročit preiskave ki bi se izkazala za neutemeljeno ker bi bili izvidi na bolezen/problem negativni. Tako zelo jih finance pritiskajo. To ni normalno. Trpi diagnostika ki je hrbtenica zdravljenja.

  • Avatar Leon
    Leon 12:41 04.februar 2016.

    Predlagam,da kakšen novinar preveri kako se tej svari streže pri nas . Poznano mi je ,da je edini skupni imenovalec ,če se želiš naročiti na preventivni pregled prostate ČAKALNA VRSTA ! Čakanje....čakanje.............čakanje. Preverite v UKC MB .