Zdravje > Aktualno
3998 ogledov

Zdravniki in vlada brez dogovora. Sledi stavka?

Danijel Bešič Loredan Vlada RS
Na ključnih pogajanjih niso sklenili dogovora.

Vladna stran in reprezentativni sindikati zdravnikov in zobozdravnikov danes niso sklenili dogovora, je po koncu pogajalske seje dejal vodja pogajalske skupine Fidesa Gregor Zemljič. Kot je dodal, so pogajanja s tem zaključena. O nadaljnjih aktivnostih bo v kratkem odločalo vodstvo sindikata. Zemljič možnosti stavke ni izključil. "Mi smo šokirani zaradi dogodkov v zadnjem tednu," je po zaključku pogajanj dejal Zemljič, ki je pojasnil, da gre za zadnja pogajanja o zdravniških plačah, saj je bila današnja ponudba vlade končna.

"Danes je vladna stran zaključila pogajanja s sindikatom Fides brez jasnega epiloga," pa je na novinarski konferenci po koncu pogajanj povedal tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. "Odkrito smo se pogovarjali, vlada ima vedno odprte karte," je dodal. 

Opisal je, da so dopoldne pred današnjimi pogajanji dobili predlog zdravniškega sindikata Fides za zvišanje plač vsem zdravnikom za pet plačnih razredov in še za že dogovorjen razred s 1. aprilom.

Po njegovih besedah je vlada predlagala 4+1, torej dvig plač za skupno pet razredov za vse zdravnike do skupine zdravnikov v 57. plačnem razredu. Tem je vlada ponudila odpravo plačnega stropa s 1. aprilom 2023, en razred več - kar je že bilo dogovorjeno - ter še dodatni razred, skupno torej dva plačna razreda povišanja.

Sindikat Fides se z vladnim predlogom ni strinjal. "Vlada je pojasnila, da smo s tem znotraj okvirja mase plač, ki je trenutno na razpolago, da popravimo nesorazmerja od novembra lani. Ta ponudba 4+1 in 1+1 ostaja na mizi," je zagotovil minister.

Ob tem še vedno odmevajo očitki Fidesa o grožnjah ministra vodji pogajalske skupine Fidesa . Kot je poročal Radio Slovenija, naj bi zdravstveni minister, domnevno po nalogu premierja Roberta Goloba, v primeru, da Fides izvede stavko, grozil s totalno vojno, razkritjem zdravniških zaslužkov in osamitvijo Fidesa. 

"Ni bilo nobenih osebnih groženj, je pa bila debata težka, moška, zdravniška, takšna, ki na kirurški strani preseže internistično," je dejal minister za zdravje.

 

Več sledi... 

 

Komentarjev 31
  • vanc7 18:34 29.november 2022.

    Hipokratova prisega je eno najbolj znanih grških medicinskih besedil. Z njo zdravnik pri bogovih zdravja priseže, da bo branil številne etične standarde svojega poklica. Samo kaj, ko imajo zdravniki sedaj samo enega boga: denar. Zdravniki sicer pravijo, da ni vse ...prikaži več v denarju, nekaj je tudi v zlatu in nepremičninah...

  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 18:21 29.november 2022.

    Fides po eni strani samo izsiljuje denae, pi drugi strani pa caka, da bo nekdo drug reseval neucinkovitost zdravstva.

  • Ender3 17:40 29.november 2022.

    So tisti, ki so zapriseženi Hipokratu in drugi k pohlepu in hipokriziji. Če še ne vedo, ministrstvo vlade lahko ukrepa tudi z dekretom. Upam, da se zavedajo, kaj sledi v primeru kršitve..