Zdravje > Aktualno
518 ogledov

Zdravniki si lahko predpišejo toliko receptov

Zdravnik Reuters
Pravica takšnega predpisovanja ne bo veljala za vse zdravnike.

Na pobudo generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Marjana Sušlja bo danes popoldne delovni sestanek z zdravniško zbornico, na katerem bodo izmenjali stališča glede zdravniške pravice predpisovanja receptov za osebno rabo. V torek bo sestanek še z mladimi zdravniki.

Zdravniki bodo po uveljavitvi sprememb pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja 13. oktobra še vedno upravičeni do 30 receptov letno za osebno rabo, vendar bodo ti neobnovljivi, poleg tega pa pravica predpisovanja osebnih receptov ne bo veljala za vse zdravnike.

Ukinitev za tiste brez licence in specializacije

Na ZZZS pričakujejo, da bodo na obeh sestankih izmenjali stališča in v "partnerskem dialogu dogovorili najsprejemljivejše rešitve pri ureditvi privilegija zdravnikov do receptov za osebno rabo".

Minister za zdravje Samo Fakin je na vodstvo ZZZS namreč naslovil dopis s prošnjo, da ponovno preuči odločitev upravnega odbora in skupščine ZZZS o ukinitvi osebnega recepta za zdravnike brez licence in specializante.

Upravni odbor in skupščina ZZZS, ki sta pristojna za spremembe in dopolnitve pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ministrov dopis kot tudi dopis Mladih zdravnikov Slovenije obravnavala na eni izmed svojih naslednjih sej, so že napovedali na zavodu.

Ob tem so spomnili, da ZZZS v zvezi s spremembami privilegija zdravnikov do receptov za osebno rabo v okviru javne razprave od leta 2016 pa do tega tedna ni prejel nobenih pripomb ali predlogov.

V stanovski organizaciji zdravnikov pa opozarjajo, da je recept za osebno rabo eden izmed redkih instrumentov racionalizacije v javnem zdravstvu, saj zdravniki s tem, ko recepte predpisujejo sami sebi in svojim družinskim članom, razbremenjujejo zdravstveni sistem. Zaradi ukrepa ZZZS bo po oceni zdravniške zbornice brez pravice do predpisovanja receptov za osebno rabo ostalo najmanj 3100 zdravnikov in zobozdravnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.