Zdravje > Aktualno
14 ogledov

Zdravniška stavka: Stavke jutri ne bomo zaostrili

Zdravniška stavka: Zbor na UKCL Fides
Fides se je po maratonskih pogajanjih z vlado odločil, da stavke jutri ne bodo zaostrili. Ko so sporočili, bodo vladi dali čas: "Na žalost pa so bila pogajanja prekinjena, ker so sindikati prišli s popolnoma novo zahtevo," je dejala ministrica za zdravje.

Predstavniki zdravnikov in vlade so na zadnja pogajanja pred zaostritvijo stavke sedli že ob deveti uri zjutraj, jih po dobrih sedmih urah prekinili, obe strani pa sta za tem odločali, kako naprej. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc se je o novi zahtevi Fidesa in predlogu sporazuma morala posvetovati celo s predsednikom vlade, nekaj po devetnajstih pa so z ministrstva sporočili, da se o zahtevi ne morejo odločiti v dveh urah. 

Vlada: Prišli so z novo zahtevo

Fidesova nova zahteva se vrti okoli plač. Ker so ugotovili, da njihovih zahtev znotraj enotnega plačnega sistema očitno ne bo mogoče realizirati, Fidesovi predstavniki sedaj zahtevajo, da vlada pristane na izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema. Omenjeno zahtevo so vezali na preklic zaostritve stavke, ki so jo napovedali za jutri, so spročili z ministrstva za zdravje.

Fides: Vladi dajemo čas

Zdravniška stavka bo potekala v nespremenjeni obliki in je za zdaj ne bodo zaostrili, je pozneje vendarle odločil stavkovni odbor Fidesa: "Razumemo, da je pred vlado težka dilema, ki je ne more razrešiti v dveh urah. Tega prejšnje vlade v vseh teh letih niti poskušale niso. V dobro pogajalskega procesa in predvsem v dobro bolnikov jutri stavke še ne bomo zaostrili," so pojasnili.

Fides v petek o nadaljnih korakih

Ob dvajseti uri sta pred novinarje stopila podpredsednika Fidesa Janusz Klim in Damjan Polh in povedala, da so vladi dali čas do četrtkove seje, stavka pa se nadaljuje v milejši obliki. O tem, kako naprej, bo Fides najverjetneje odločal v petek. 

Kot sta pojasnila sindikalista, sta se obe strani med pogajanji znašli v slepi ulici, saj zdravniki niso dobili zagotovil, da vlada ne ne bo vsega prelagala na poznejši čas: "Na koncu smo pogajanja prekinili in se dogovorili, da bi iskali rešitev na vladi in sicer izločitev zdravnikov iz plačnega sistema." Glede vedno novih zahtevah o katerih je govorila ministrica, sta sindikalista dejala: "Če bi bila na sestankih do konca, bi vedela, da to ni nova možna rešitev, o tem smo že govorili."

Stavkali bodo naprej

Odločitev o tem, da stavke ne zaostrijo še ne ne pomeni, da bo stavka zamrznjena. Zdravniki bodo še vedno opravljali 40-urni tedenski delavnik, ki že sedaj povzroča obilo težav.

Preberite še:

Stavka večina zdravnikov

Od torka zdravniki delajo z omejitvijo 40-urnega tedenskega delovnika. Več bolnišnic pa se je že v tem času soočilo s tem, da na nekaterih oddelkih neprekinjenega zdravstvenega varstva ne morejo izvajati.

Največ težav je z anesteziologi, v Splošni bolnišnici Ptuj, kjer jim zdravnikov najbolj primnjkuje, so se Fidesom v četrtek dogovorili za milejši stavkovni režim, kar pomeni, da so nekateri tamkajšnji zdravniki delali več kot štrirideset ur na teden. Sicer so že prejšnji teden v večini zdravstvenih zavodov odpadali ne nujni posegi.

Ministrica: Prihajali so z vedno novimi zahtevami

V izjavi ob robu seje DZ je Kolar Celarčeva še poudarila, da se vlada ves čas izredno trudi in pripravlja približevalna stališča, da bi stavko zdravnikov čim prej lahko končali. "Žal sindikalna stran vedno znova prihaja z novimi predlogi in novimi zahtevami," je dodala. Po njenih besedah so sicer zelo zbližali stališča predvsem pri normativih in standardih s časovno uveljavitvijo ter se skoraj dogovorili glede variabilnega nagrajevanja. "Na žalost pa so bila pogajanja prekinjena, ker so sindikati prišli s popolnoma novo zahtevo," je dejala ministrica.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • endrug 23:57 14.november 2016.

    Res, le posrednika in nekatere, ki plačujejo, so pokazali, prejemnike pa ne. Zakaj jih ščitite?

  • wester62 23:06 14.november 2016.

    hočejo večje plače,naj imajo a pod pogojem da nikoli več nobenemu pacientu ne dajo podpisati da sam odgovarja kaj se bo zgodilo z njim pri bilokakem posegu in da odgovarjajo za vsako svojo malomarno napako(z zaporom in finančno,ter z oduzemom ...prikaži več diplome ali doktorata).poleg tega pa za noben poseg ali pregled ne sme se čakati več kot 3-4 mesece,če se to zgodi odgovarjajo nadrejeni in zdravniki.potem naj imajo 30-50% večje plače. brez tega pa na ulico z njimi.

  • jakec1575 22:44 14.november 2016.

    Tega res ne razumem. Mi se ne moremo primerjati z Avstrijci, ker imajo oni precej visji standard. ze res da podobne stroske, vendar mi ne moremo placati zdravnikov tako drago. Kupna moc je merilo. kot da bi beograjski zdravniki zahtevali ...prikaži več nase place. Iz davkov placamo celotno solanje, pripravnistvo in iz prispevkov specializacijo. na dosledno izplacan variabilni del, ki je merljiv lahko pristanemo na ne vem kaksne druge zahteve pa ne. nekdo je primerjal,da kirurg dobi enako placo kot prof na fdv. On ima opravljen doktorat in jih je okoli 200. Po novem bolonjskem predavajo vsi profesorji precej vec kot so vcasih. Zdravnikov je 6000 nimam pojma koliko je kirurgov. res je resujejo zivljenja in res je delajo prevec. Ampak kdo je leta nazaj govoril, da je zdravnikov dovolj in prevec, danes pa je obrnil plosco???