Zdravje > Aktualno
78 ogledov

Zdravniška stavka: Zdravniki se ponekod ne oglašajo na telefone

zdravstvo Saša Despot
Iz trboveljskega zdravstvenega doma so sporočili, da v času stavke zdravniki niso dosegljivi po telefonu. Kuštrin: Če do ponedeljka ne bo dogovora z vlado, v torek zaostritev stavke.

Sindikat Fides je sporočil, da ima vlada samo še do ponedeljka čas za dogovor z zdravniki in zobozdravniki, v nasprotnem primeru bodo v torek zaostrili stavko: "Stavka je že zdaj zaostrena in je dosegla svoj namen, saj je opozorila na veliko pomanjkanje zdravnikov," je po pogajanjih z vlado in ožjo sejo stavkovnega odbora dejal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin in dodal, da je zdaj res zadnji čas, "da se vlada zgane": "Prišli smo do bridkega spoznanja s to stavko, da je naš zdravstveni sistem zelo šibek," je še dodal.

Težave že zdaj in predvsem čez vikend

Medtem se vodstva zdravstvenih ustanov na načine spopadajo s težavami oziroma organizacijo dela, ki jo morajo prilagoditi dejstvu, da njihovi zdravniki delajo "le" štirideset ur na teden.

Nekaj ambulant bodo kar zaprli

Zdravniška stavka: Zbor na UKCL | Avtor: Fides Fides

Z največje slovenske zdravstvene ustanove, Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani (UKC Ljubljana) tako napovedujejo celo zaprtje nekaterih ambulant, če se bo seveda stavka zaostrila: "Odpadale bodo operacije, nekatere diagnostične storitve in s tem povezana bo tudi odpoved dela programa. Zaprli bomo tudi nekatere ne-nujne ambulante, kot na primer Ambulanto za testiranje na hepatitis in HIV na Kliniki za infekcijske klinike in vročinska stanja UKC Ljubljana," so zapisali v sporočilu za javnost.

Zdržali bi lahko do konca prihodnjega tedna

"Sicer še nismo seznanjeni z odločitvijo Fidesa. Ne glede na to je naša naloga, da bolnikom zagotovimo ustrezno obravnavo," je dejal generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač in dodal, da se se s Fidesom dogovarjajo, da bodo anesteziologe  razporejali preko rednega delovnega časa, kar pomeni, da bodo delali več kot 40 ur na teden:

klinični | Avtor: Saša Despot Saša Despot

 "Definitivno na nekaterih področjih ne moremo s kadrom zagotavljat neprekinjenega dela," je dodal strokovni direktor Kirurške klinike UKC Ljubljana Matjaž Veselko, ki je pojasnil, da je ta teden nekaj posegov že odpadlo. Največ težav je na področju anesteziologije, prav tako se je zmanjšal kirurški program za okoli 30 odstotkov, pravi Veselko, ki dodaja, da bi se lahko prihodnji teden zaradi zaostrovanja stavke že začeli pojavljati problemi. 

Drži, izdali so navodio, naj ne odgovarjajo na telefonske klice

Dokaj nenavadno obvestilo pa so dobili Trboveljčani. Kot nam je povedala bralka, zdravniki tamkajšnjega zdravstvenega doma niso dosegljivi na telefon, v nujnem primeru pa morajo bolniki poklicati kar na številko za klic v sili, torej 112 ali 03 56 24 119.

Bralka nam je še povedala, da je sicer danes poklicala osebno zdravnico, vendar se nihče ni oglasil na telefon. Za pojasnila smo poklicali vodstvo zdravstvenega doma, kjer so potrdili, da to drži:"Pojasnjujemo, da resnično zdravniki niso dosegljivi na telefon, pri tem pa govorimo samo o zdravnikih in ne o sami ambulanti, kjer poteka telefonska komunikacija kot do sedaj. Za nujna stanja je, tako kot vedno, na voljo telefonska številka za klic v sili 112 in pa neposredna telefonska številka Službe nujne medicinske pomoči ZD Trbovlje (NMP oziroma urgenca) 03 56 24 119 in sicer vsak delavnik od 07.00 – 20.00 ure," so pojasnili.

Na vprašanje, zakaj takšna določitev, od direktorice ZD Trbovje Cvetke Skušek Fakin nismo dobili konkretnega odgovora, zapisala je le, da "glede ostalih vprašanj pa se sklicujemo na izjavo sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (FIDES) o načinu zagotovitve minimuma delovnega procesa v času splošne stavke zdravnikov in zobozdravnikov in sicer (citiramo) "se bodo v času splošne stavke izvajale tiste zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt."

Kaj pomeni zaostritev stavke?

 

V primeru zaostritve stavke bodo od torka opravljali le še tiste storitve, ki so za zdravnike v času stavke opredeljene z zakonom. To pa pomeni, da bodo v primeru zaostritve stavke obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov.

Zdravnikov primanjkuje povsod

V prvem tednu stavke zdravnikov je v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec odpadlo od 30 do 70 odstotkov operacij, je danes novinarjem povedala v. d. direktorice bolnišnice Jasna Uranjek. Če se bo stavka nadaljevala, prihodnji teden pričakuje stopnjevanje težav na nekaterih manjših oddelkih, ob tem pa pogreša usmeritve ministrstva za zdravje.

Fides dobil podporo za zaostritev stavke. Ptujski zdravniki omilili stavko, saj jih je premalo

V Splošni bolnišnici Murska Sobota dela 77 zdravnikov specialistov, za optimalno delo bi jih potrebovali še 34, zato bodo prihodnji teden odpovedali vse nenujne posege, te bolnike pa bodo uvrstili na posebno listo čakajočih.

Stavka zdravnikov, ki sicer poteka že četrti dan, je povzročila odpadanje rednega programa tudi v splošnih bolnišnicah Brežice in Jesenice. V Brežicah odpadajo operacije, tudi internistična ambulanta in diagnostika. Na Jesenicah je danes odpadlo osem posegov, v četrtek pa ves nenujni ginekološki program.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • psasa 09:08 14.november 2016.

    Sej za tiste, ki so jih spravli v ta položaj znajo poskrbet, zato pa Bavčar igra košarko napol mrtev (če verjameš) Zidar pa tut umira na obroke že 5 let (če verjameš). Banda brezobrazna, jarke bi vas poslal kopat na ...prikaži veča cesto na -20 stopinj pa pol jamrajte kako so nizke plače.

  • alibaba 20:53 12.november 2016.

    Treba bi tožit te izsiljevalce.Zaradi njihovega nedela lahko ljudje umirajo.

  • Papaja Popi 17:13 12.november 2016.

    Ko hočejo štrajkati doktorji , učitelji in ostali veliki, vedno navajajo osnovno plačo, ki naj bi bila majhna.Ko pa bi hoteli štrajkati delavci v tovarnah pa vedno navajajo celo plačo z dodatki, kar je ogromna razlika.Štrajkajo tisti, ki ...prikaži več imajo polno rit in bi radi še več, oziroma imali še bolj polno rit.Tisti, ki pa imajo premalo, si štrajkati ne upajo, ker se bojijo, da bi še tisto malo izgubili. Več imajo, več hočejo. Grabežljivci.