Zdravje > Aktualno
61486 ogledov

Zdravniki opozorili na "skrajno neprimeren ukrep" vlade

Zdravnik Reuters
Zdravniška zbornica opozorila na učinke ukrepa.

Poslanci na odboru DZ-ja za finance danes obravnavajo sedmi protikoronski zakonski sveženj. Med predlogi je tudi prenehanje delovnega razmerja zaposlenemu, ki izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev. Takih delavcev je okoli 14 tisoč.

Na Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) so zaskrbljeni, saj je med njimi tudi veliko zdravnikov in zobozdravnikov, ki jih v Sloveniji že tako primanjkuje. Spomnili so, da je Slovenija po številu vseh zdravnikov na prebivalca na samem repu evropskih držav, s predlaganim ukrepom vlade pa se bo po oceni zdravniške zbornice ta razkorak le še povečal.

Po njihovem bi po tem ukrepu že letos pogoje za upokojitev izpolnilo 497 zdravnikov in 117 zobozdravnikov. Do konca leta 2022 pa še dodatno 290 zdravnikov in 47 zobozdravnikov. "To je skupaj kar 951 zdravnikov in zobozdravnikov ali 10,51 % vseh trenutno aktivnih zdravnikov in zobozdravnikov. Kakršen koli prisilni odliv v upokojitev bi še dodatno ogrozil dostopnost zdravstva," so opozorili.

Sprejeti ukrep bi na področju družinske medicine do konca leta 2022 namreč pomenil, da bi se v upokojitev dodatno lahko poslalo še 185 družinskih zdravnikov oz. 13,43 odstotka vseh. Na področju pediatrije bi to pomenilo izgubo 76 pediatrov (11,66 odstotka) do konca leta 2022 in 52 ginekologov (13,27 odstotka). Kot še ugotavljajo v zbornici, bi se na sekundarni ravni zdravstvenega varstva s sprejetim ukrepom do konca leta 2022 med drugim upokojilo 50 internistov, 32 psihiatrov in 19 ortopedskih kirurgov.

Skrajno neprimeren ukrep

Prisilno upokojevanje bi po oceni zbornice močno poslabšalo tudi zobozdravstveno oskrbo prebivalstva. Čakalne dobe se tudi tu podaljšujejo, saj v Sloveniji vsaj od leta 2018 primanjkuje do 500 programov otroškega in odraslega zobozdravstva. Glede na predlagano določbo bi do konca leta 2022 pogoj za upokojitev izpolnilo tudi 164 zobozdravnikov oziroma skoraj 12 odstotkov vseh.

Zdravniška zbornica zato opozarja, da je predlog takega ukrepa v tem času, še posebej pa za zdravstvo, skrajno neprimeren. "Poleg tega takšno prisilno upokojevanje omogoča delodajalcem, da določenim delavcem delovno razmerje arbitrarno preneha, drugim pa ne," so izpostavili.

Sprašujejo se tudi, kako bo zagotovljeno, da bodo ti postopki potekali transparentno in ne bodo uporabljeni za prisilno upokojevanje le nekaterih zaposlenih, ki bodo izpolnili te pogoje. To ne velja le za zdravstvo ampak za celotno javno upravo in tudi gospodarstvo, so opomnili.

Fides: To je povsem nelogično

Sicer so se popoldne odzvali še v zdravniškem sindikatu Fides. "Eden izmed glavnih razlogov, zaradi katerih je treba izvajati vse protikoronske ukrepe, je pomanjkanje kadrov, ki je celo večji problem kot opremljenost prostorske zmogljivosti bolnišnic. Zato je popolnoma nelogično in kontraproduktivno, da bi v takšni situaciji kot interventni ukrep predlagali nekaj, kar bo število zdravnikov v javnem sistemu zmanjšalo in akutnost kadrovske situacije pri boju zoper epidemijo covida-19 še dodatno poslabšalo," je zapisal predsednik Konrad Kuštrin.

Opozicijske SD, SAB in LMŠ ter DeSUS sicer predlagajo dopolnila, da se omenjeni člen glede upokojevanja iz predloga zakona črta.

 

 

Komentarjev 23
  • elat 11:03 29.december 2020.

    Saj se ne predlaga, da mora vsak, ki izpolni pogoje, nujno v penzijo. Torej ga delodajalec lahko zaposluje še naprej, če ga rabi. Sicer pa sindikati, ko se dvigne starostna meja upokojevanja, glasno nasprotujejo, ko se hoče take s pogoji ...prikaži več upokojit, pa spet. Torej po njihovo: naj se vsak upokoji, kot in ko mu paše? ali nasplošno po javnem mnenju v SLO: če vsak ne more početi kar sam hoče, gre za protiustavno kršenje osebnih pravic in svobodne volje.

  • tomaz65 21:56 28.december 2020.

    V banani republiki nic novega vse gre po stranskem tiru sli tretjem kakor se vzame

  • popokatopetl 21:14 28.december 2020.

    "V javni upravi je na tisoče raznih direktorjev, šefov, vodij načelnikov, vodij oddelkov in asistentov, ki kljub izpolnjenim pogojem nočejo v pokoj." ----------- Bejž bejž. Po izpolnjenih obeh pogojih že itak morajo v penzijo. Tudi Rupsi je moral. Jih lahko ...prikaži večmoral. Jih lahko vzamejo za polovični delovni čas če jih hočejo, a ne na vodstvene funkcije. Brez polne delovne dobe pa ni polne pokojnine. Sploh pa nas banksterji silijo da bi delovno dobo še podaljšali...