Zdravje > Aktualno
2515 ogledov

"Imamo denar, a ga ne moremo porabiti"

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije Saša Despot
Denar, ki ga vplačujemo za zdravstvo, morda sploh ne bo prišel do nas.

Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je pozval predsednika DZ Mateja Tonina in predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Mira Cerarja naj se takoj spremeni odlok, ki bi omogočil porabo viška sredstev za zdravstvene storitve.

Generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da se uresničujejo napovedi Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar), da bodo prihodki ZZZS letos višji, kot so jih načrtovali s finančnim načrtom. Če se bo trenutni trend nadaljeval, bo ZZZS letos razpolagal s 35 milijoni evrov več, kot so pričakovali.

A da bi lahko porabili ta sredstva, morajo spremeniti odlok DZ, ki določa najvišji možni obseg izdatkov zdravstvene blagajne v letošnjem letu. Tako je upravni odbor in tudi skupščina že pozvala vlado, naj čim prej pošlje zahtevo za spremembo odloka, a prejeli odgovor, da bo ministrstvo o tem razmislilo po polletnem poročilu o poslovanju ZZZS in septembrski novi napovedi Umarja, je pojasnila predsednica upravnega odbora ZZZS Tatjana Čerin.

Najkrajšo bodo potegnili bolniki

Čerinova in Sušelj sta opozorila, da to onemogoča smotrno koriščenje sredstev v korist bolnikov in za krajšanje čakalnih vrst. Kot je dejal Sušelj, bi za celotno odpravo čakalnih vrst po oceni ZZZS potrebovali nekaj več kot 100 milijonov evrov, pri čemer bi torej 35 milijonov predstavljajo tretjino tega zneska in bi pomembno prispevalo k skrajševanju vrst, kjer je problem najbolj pereč.

"Na žalost smo v situaciji, ko imamo denar, a ga ne moremo porabiti. Pri tem pa bodo najkrajšo potegnili bolniki," je opozoril in dodal, da bo upravni odbor ZZZS polletno poročilo o poslovanju obravnaval 8. avgusta, nove napovedi Umarja pa je pričakovati konec septembra. Zato se lahko zgodi, da teh dodatnih 35 milijonov evrov, kolikor se jih bo steklo v zdravstveno blagajno, letos sploh ne bo prišlo v zdravstveni sistem, torej do bolnikov in zavarovancev, ki vplačujejo premije.

"Interes politike, vlade in DZ bi moral biti, da ta sredstva, ki obstajajo, namenijo za to, za kar so zbrana," je poudarila Čerinova in napovedala, da bodo poskušali malo lobirati pri novih poslanskih skupinah, da bi do tega prišlo.

Komentarjev 2
  • miki1234 17:27 11.julij 2018.

    svinje pokvarjene... sedaj na škodo bolnikov zavlačujejo z izplačili na koncu leta pa bodo tale neizkoriščen presežek porabili za bonuse in nagrade.