Zdravje > Aktualno
15957 ogledov

Že 15 tisoč Slovencev je preklopilo na električne

IQOS
Klasični kadilci izumirajo. Tobačna industrija je očitno našla učinkovito orodje, da jih "bolj zdrave" zadrži odvisne. V samo letu dni so IQOS-i preplavili trg.

"Že samo podatek, da je izdelek razvila in ga promovira tobačna industrija, verjetno pove dovolj glede tega, čemu je ta izdelek namenjen. Z uporabo se vzdržuje odvisnost od nikotina," je bila o novih tobačnih izdelkih  IQOS jasna doc. dr. Mihaela Zidarn z Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik.

Pravi, da je za namen pomoči pri opuščanju na voljo dovolj različnih nikotinskih nadomestkov, ki so preverjeni in varni za uporabo. "Tudi pri cigaretah se je šele po dvajsetih letih ugotovilo, da so zdravju škodljive in tudi po tem je trajalo še več desetletij, da je ta informacija prišla v javnost. Vzrok za to, da te informacije niso takoj prišle v javnost, so bila prizadevanja tobačne industrije. Informacije glede tega so dobro povzete v knjigi Zlati Holokavst," opisuje.

Dodaja, da varnost teh izdelkov ni bila preverjena, "njihova proizvodnja ni pod nadzorom inštitucij, ki skrbijo za varnost potrošnikov."

Ne vsebujejo snovi, ki nastajajo pri gorenju, vsebujejo pa mnoge druge snovi, za katere obstaja realna možnost, da so škodljive zdravju.       

Doc. dr. Mihaela Zidarn

Zato razvijajo brezdimne alternative cigaretam

"Povsem znano je, da se velika večina škodljivih in potencialno škodljivih sestavin, ki jih najdemo v cigaretnem dimu, ustvarja z zgorevanjem. Iz tega razloga razvijamo vrsto brezdimnih alternativ cigaretam, ki lahko potešijo želje polnoletnih kadilcev, ki bi sicer nadaljevali s kajenjem," so nam pojasnili pri Philip Morris Ljubljana.

V primeru izdelka IQOS se po njihovem opisu uporablja napredna elektronika za segrevanje tobaka pri natančno nadzorovanih temperaturah pod nivojem zgorevanja, "kar replicira veliko vidikov okusa in ritualov uporabe cigarete, vendar hkrati zagotavlja čistejšo izkušnjo, saj ne ustvarja pepela in ima manj neprijetnega vonja."

Še pomembneje je po njihovih navedbah dejstvo, da je nastala para povsem drugačna od tobačnega dima, saj v povprečju vsebuje  za 90 odstotkov nižje vsebnosti škodljivih kemikalij v primerjavi s cigaretnim dimom. 

Vir tega podatka je raziskava povprečje zmanjšanja koncentracij širokega spektra škodljivih in potencialno škodljivih kemikalij, izmerjenih v aerosolu izdelka IQOS, v primerjavi s tistimi, ki so bili izmerjeni v dimu več kot 1.600 cigaretnih blagovnih znamk v več kot 40 državah med letoma 2008 in 2017. Zbiranje aerosola in dima je bilo izvedeno v okviru programa Health Canada Intense machine-smoking regime. Izračuni zmanjšanja koncentracij pa ne vsebujejo nikotina.

"Vendar to ne pomeni, da je uporaba IQOS izdelka brez vsakega tveganja," opozarjajo pri Philip Morris Ljubljana.

Kaj pravijo raziskave

"Izvajamo obsežne raziskave o profilu tveganja izdelka IQOS, vključno z laboratorijskimi in kliničnimi študijami, z uporabo najboljših praks farmacevtske industrije in v skladu z navodili US FDA. Naše raziskave so dobro napredovale in do zdaj znane ugotovitve jasno nakazujejo, da izdelek IQOS verjetno predstavlja manjše tveganje za škodovanje kadilcem, ki v celoti opravijo prehod na brezdimne izdelke," opisujejo pri Philip Morris Ljubljana.

Kajenje | Avtor: Profimedias Profimedias
Pravijo, da so prav tako so veseli vse več državnih pregledov iz drugih držav, kot tudi neodvisnih študij o izdelku IQOS, ki jih je do danes skupno že več kot 25: "Večina pregledov ali študij se osredotoča na kemijo aerosola izdelka IQOS, od česar jih je večina v skladu z našimi lastnimi raziskavami."

Lanskega julija pa je bila denimo na JAMA Internal Medicine objavljena neodvisna raziskava, ki je dostopna TUKAJ. Raziskava je primerjala vsebino dima cigaret IQOS z vsebino dima klasičnih cigaret. V raziskavi so izmerili aerosole v dimu klasičnih cigaret in cigaret za segrevanje.

Analizirali so osem hlapljivih organskih spojin, 16 policikličnih aromatskih ogljikovodikov, tri anorganske spojine in nikotin. Hlapne organske spojine, policiklični aromatski ogljikovodik in ogljikov monoksid so bili prisotni v dimu cigaret IQOS. Temperatura v cigareti IQOS je bila nižja kot pri klasičnih cigaretah. Dim v cigaretah IQOS je vseboval 84 odstotkov nikotina, v primerjavi s cigaretami. Obenem je v primerjavi s cigaretami vseboval 82 odstotkov akroleina, 50 odstotkov benzaldehida, 74 odstotkov formaldehida, 41 odstotkov izovaleraldehida, 26 odstotkov propionaldehida in 295 odstotkov acenaftena, kar je skoraj trikrat več kot pri navadnih cigaretah. To je policiklični aromatski ogljikovodik, ki ga najdemo v klasičnih cigaretah.

Za tretjino kadilcev

"Našo prihodnost gradimo na brezdimnih izdelkih, ki predstavljajo veliko boljšo izbiro, kot je kajenje cigaret. Naša vizija je, da bodo ti brezdimni izdelki nekega dne zamenjali cigarete, zato izvajamo aktivnosti v smeri čim hitrejšega prehoda. Naša ambicija je, da bo vsaj 30 odstotkov naših potrošnikov, ki bi sicer nadaljevali s kajenjem, to je približno 40 milijonov moških in žensk, do leta 2025 prešlo na naše brezdimne izdelke," so nam pojasnili pri Philip Morris Ljubljana.

Ugotavljajo, da so kadilci sicer zaskrbljeni zaradi zdravstvenih učinkov kajenja, vendar številni s kajenjem ne prenehajo ter iščejo manj škodljive alternative cigaretam: "Zagotavljanje znanstveno zasnovanih brezdimnih izdelkov za tiste, ki bi sicer nadaljevali s kajenjem cigaret, je zdravo razumski pristop k javnemu zdravju, ki ga sprejema vse več strokovnjakov in zdravstvenih uradov po vsem svetu."

Kaj pravi Odbor za tobačne izdelke

Odbor za tobačne izdelke pri FDA je soglasno zavrnil trditev Philip Morris International, da ta tobačni izdelek zmanjšuje tveganje za bolezni, ki so povezane s kajenjem, v primerjavi z navadnimi tobačnimi izdelki. Zavrnili so tudi trditev, da prehod na te cigarete za kadilca pomeni manjše tveganje, kot če bi še naprej kadil običajne cigarete.

Odbor je obenem ugotovil, da je Philip Morris International pravilno podprl trditve, da znanstvene študije kažejo, da popolna zamenjava cigaret za IQOS močno zmanjša izpostavljenost telesa škodljivim ali potencialno škodljivim kemikalijam. Vendar je bila večina članov odbora prepričana, da je malo verjetno, da bodo uporabniki popolnoma opustili kajenje klasičnih cigaret. Menijo namreč, bodo kadilci uporabljali obe vrsti izdelkov.

Heets Iqos | Avtor: M. K. M. K.
"Odbor je obravnaval številne znanstvene in potrošniško-komunikacijske teme, kot tudi postavljal vprašanja in raziskoval verjetnost potencialnih koristi. Čeprav se odbor ni strinjal z nekaterim izrecnim izrazoslovjem predlagane komunikacije o tveganju in škodi, je potrdil, da dokazi podpirajo trditev, da popolni preklop na izdelek IQOS znatno zniža izpostavljenost škodljivim kemikalijam," so nam pojasnili pri Philip Morris Ljubljana.

Ob tem dodajajo, da mnenje odbora ni zavezujoče za FDA in predstavlja en korak v procesu uporabe tobačnih izdelkov spremenjenega tveganja (MRTPA), ki ga FDA še naprej preverja: "FDA trenutno obravnava dve vlogi, eno za trženje izdelka v ZDA in drugo glede komunikacije o zmanjšanem tveganju oz. zmanjšani izpostavljenosti."

Škatlica, ki polni paličico, v katero se vstavi tobak, v prosti prodaji stane 60 evrov. Zavojček dvajsetih tobačnih paličic pa 4 evre in je torej za nekje petnajst odstotkov dražji od škatlice cigaret. Samo z napravami IQOS je Phillip Morris v Sloveniji ustvaril slab milijon evrov prometa. Če v poprečju njihovi imetniki pokadijo škatlico na dan, pa še dodatnih 21 milijonov evrov s tobačnimi izdelki heets.  

Prenos nikotina podoben

Pri študijah s strani Philip Morrisa je bil v primeru izdelka IQOS prenos nikotina iz tobaka v aerosol podoben, kot je bilo to opaženo pri cigaretah: "Še več, naše klinične študije prikazujejo, da ni nobenih dokazov, ki bi nakazovali spremembo števila porabljenih paličic s tobakom za segrevanje med uporabniki izdelka IQOS."

Kakšna je statistika

Do sedaj je po podatkih Philip Morris Ljubljana po vsem svetu približno 5,8 milijona odraslih kadilcev prenehalo s kajenjem in se preusmerilo na izdelek IQOS. Dodatnih 2,8 milijona jih je v postopku prehoda.

"Izdelek je zdaj tržen v ključnih mestih oziroma po vsej državi v 40 državah po vsem svetu. Izdelek IQOS že predstavlja skupni svetovni tržni delež v višini 1,7 odstotka, brez Kitajske in ZDA, in približno en odstotek celotnega tržnega deleža EU," pravijo in dodajajo, da je bil v Sloveniji IQOS uveden oktobra 2017 in je od takrat glede na njihove ocene 15.000 odraslih kadilcev opravilo spremembo iz cigaret na izdelek IQOS.

Ne iščite nadomestkov

Poleti je bila na temo IQOS-ov odprta tudi tema na forumu Med.over.net. TUKAJ

Zdravnik dr. Tomaž Čakš , dr. med. poudarja, da vsebujejo heetsi nikotin, ki je glavna snov, ki zasvaja: "Nihče se ne rodi s potrebo po nikotinu, to potrebo povzroči tobačna industrija s svojimi izdelki, tudi z novimi, kot so e-cigarete in heets. Nikotin je kot glavni krivec za zasvojenost tudi velik strup in ima vrsto vplivov na organizem, kot so motnje ritma srca, sproščanje kortizola," je opozoril.

Uporabniku je svetoval, naj si raje kot z nadomestki nikotina pri opuščanju cigaret pomaga s spremembo življenskega sloga, telesno aktivnostjo in podobnim. "Ob tem pa moram poudariti, da noben izdelek, ki ga ponujajo kot "zdravega" prinašalca nikotina, to ni. Najbolje bi bilo povsem prenehati in ne iskati nadomestkov," je sklenil. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • zurnalista 13:28 09.november 2018.

    A to zdaj, ko oglaševanje tobačnih izdelkov ni več dovoljeno, takole vse skupaj zapakirate v "novinarski članek"? Zakaj se piše samo o izdelku Philip Morrisa? Zakaj ne omenjate tudi drugih znamk in e-cigaret na tekočino (vape)? Verjetno zato, ker gre ...prikaži več vape močno v nos tobačni industriji in ker pri vape-u ni vezanosti na določenega proizvajalca. Lahko naliješ notri katerokoli tekočino hočeš. Zato tudi poskuša tobačna industrija očrniti vape, čeprav vsebuje do 80% manj škodljivih snovi kot cigarete

  • Jana Bejba 12:24 09.november 2018.

    https://sl.wikipedia.org/wiki/Plju%C4% Vzrok - Wikipedia - pljučnica ter pljučne bolezni: Pogoji in dejavniki tveganja, ki zvišujejo nagnjenost k pljučnici, so med drugim kajenje, imunska pomanjkljivost, alkoholizem, kronična obstruktivna pljučna bolezen, astma, kronična ledvična bolezen in bolezni jeter.[12][19] Jemanje zdravil, ki zbijajo ...prikaži večo kislino - kot so zaviralci protonske črpalke ali zaviralci H2 -, je povezano s povečanim tveganjem za pljučnico.[20] Tveganje se tudi poveča v starosti.[12]

  • mph 10:21 09.november 2018.

    Ko eno škodljivo norijo zamenjaš za drugo.