Zdravje > Aktualno
169 ogledov

Že po enem tednu prava poslastica za pršice

Postelja Profimedias
V postelji preživimo tretjino življenja, zato poskrbimo, da je čista. Britanska strokovnjakinja opozarja, da bi morali posteljnino prati vsak teden, pižame pa še pogosteje.

Postelja, v kateri ležemo vsak večer je precej bolj umazana, kot si sploh lahko predstavljamo - v resnici je lahko v njej gomila glivic in bakterij ter znoj, različna umazanija, pa izcedek iz grla, vaginalni izločki ... Že dejstvo, da človeško telo na dan izlušči deset gramov kože, pove, da je postelja pravi raj za pršice. Med spanjem se potimo ter drgnemo ob rjuho in vzglavnik, kar naše telo zapusti v postelji. Zaradi teh in še drugih razlogov je zelo pomembno, da redno menjamo posteljnino.

Pršice so sicer neškodljive, vendar izločajo blato, ki vsebuje alergene, kar izzove srbenje oči, rinitis in astmo. Neredno pranje posteljnine ne pomeni le, da je postelja umazana, predvsem je nevarna za zdravje.

Bakterije in glivice se naselijo v posteljnino, kar pomeni, da se lahko od partnerja zelo enostavno nalezemo glivične okužbe stopal. "Pomislite, kaj vse počnete v postelji. Poleg tega, da v njej spite, jo mnogi uporabljate za pisarno, v njej pijete čaj ali kavo, postelja je včasih jedilna miza, veliko lastnikov k sebi spusti svoje kosmate ljubljene," opozarja dr. Lisa Ackerley na portalu The Hygiene Doctor.

Kako pogosto naj peremo?

Britanska strokovnjakinja svetuje redno sesanje tal okoli postelje, pranje posteljnine pri visokih temperaturah in to vsak teden, priporoča redno pranje pižam na vsake tri dni.

Posteljnino operemo pri 60 stopinjah Celzija, belo bombažno posteljnino pa na 90 stopinjah. "Če je mogoče, se pred spanjem stuširajte in seveda, obvezno je umivanje. Če z vami spi žival, naj ima svojo odejico, ki jo je treba oprati vsak teden," svetuje.

Pomembna tudi vzglavnik in odeja

Čiščenje potrebujejo tudi vzglavniki in odeje. Vzglavnike je potrebno oprati vsaj na pol leta, pri čemer je treba upoštevati navodila za pranje in ali jih je možno prati v pralnem stroju ali le ročno. Pregrinjala in prešite odeje lahko operemo enkrat mesečno, nato pa jih je potrebno dobro osušiti, da ne začnejo plesneti.

Kaj pa delamo v praksi?

V Veliki Britaniji so nedavno izvedli raziskavo o tem, kako pogosto ljudje menjavajo posteljnino, rezultati pa so pokazali, da je vsak peti anketiranec ne menja niti enkrat ne mesec.

Ista študija je pokazala, da so ženske, kar se higiene spalnice tiče, precej manj natančne kot moški, saj jih več kot polovica tedensko ne menja posteljnine, kar 12 odstotkov pa to stori le enkrat na mesec. Študija navaja, da približno štirideset odstotkov samskih moških redno menja posteljnino; enkrat na teden, osem odstotkov pa še bolj pogosto.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.