Zdravje > Aktualno
2120 ogledov

Dolga izpostavljenost tej glasbi lahko slabo vpliva na duševno zdravje

Vir stresa za ljudi.

"Tudi jaz sem med tistimi, ki smo že konec novembra siti decembrskega vzdušja," je na portalu MedOverNet zapisala Tara, ki se je odzvala na vsakoletne debate o predčasnem prihodu božično- novoletnih praznikov.

V zadnjih letih nekatere trgovine že v začetku septembra prodajajo božično blago, župani tekmujejo, kdo bo prvi prižgal najlepše lučke, kmalu bo mogoče slišati božične pesmi in vse to mnoge moti.

"Tipičen monizem. 'Saj te nihče ne sili, da kupiš!' Ne, nihče me ne sili, a novoletna roba, ki je pred decembrom in zdaj še celo pred prvim novembrom, mi kvari vzdušje in mi razvrednoti praznike! To je neke vrste nasilje! Ja, vse za dobiček, tudi na račun spoštovanja praznikov," dodaja druga uporabnica portala. 

Sneg za božič | Avtor: Profimedia Profimedia

Glasba in značilni vonj po cimetu

V zahodnih državah se priprave na božič začnejo že z oktobrom, kar pomeni, da so okraski že v trgovinah, kmalu se jim bodo pridružili božična drevesa, glasba in značilni vonj po cimetu. Tudi radijske postaje bodo vsak začele predvajati božične pesmi, navaja portal Science Alert, ki opozarja na težave, s katerimi se zaradi tega spopadajo mnogi.

Vpliv božičnih pesmi na duševno zdravje

Dolgotrajnejše in neprestano poslušanje božične glasbe lahko zelo negativno vpliva na posameznika. "Še posebej so na udaru prodajalci , vse to je zanje naporno in ima slabe posledice na njihovo duševno zdravje. Zaposleni v nakupovalnih centrih pogosto tožijo zaradi koncentracije, saj preprosto porabijo preveč energije, da bi glasbo preslišali. To je naportno in zelo slabo za zdravje," je dejala klinična psihologinja Linda Blair.

Gre za glasbo, ki jo lahko imaš rad ali pa jo zasovražiš. Na začetku še gre, božične pesmi nas navdušijo, vendar se jih ščasoma naveličamo. Praznična glasba lahko spodbuja nostalgične in prejetne občutke, vendar ne za dolgo. Po večkratnem in neprestanem poslišanju na primer božičnega albuma Michaela Bubléja, vam bo hitro postal dolgčas, nekateri bodo zaradi tega precej vznemirjeni.

Stres za osamljene

Psihologinja Victoria Williamson je za NBC dodala, da so božične pesmi pravi vir stresa za ljudi, ki božičnih praznikov ne morejo preživeti z družinskimi člani ali  imajo finančne težave. Poudarja, da božične pesmi zelo slabo vplivajo na osamljene.

Kakorkoli, pesmi ne bodo izginile, saj jih trgovci vidijo kot dobro priložnost za privabljanje kupcev. Prodajalcem tako ne ostane nič drugega, kot da si kupijo čepe za ušesa, je dejala psihologinja. 

 

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.