Zdravje > Aktualno
284 ogledov

Zelje, to super in poceni živilo

Zelje na njivi Profimedias
Zelje je eno najstarejših živil z veliko hranilno vrednostjo, vsebuje veliko vitamina C, kar je zimskem času še kako dobrodošlo, pa še poceni je. Kako ga kisamo?

Zdravilno moč zelja so poznali že starodavni zdravilci, ki so verjeli, da ima posebno, lunarno moč, saj raste ob polni luni. 
Danes ga imenujemo superživilo, saj dokazano pomaga pri odstranitvi toksinov iz telesa in izgubi teže. Belo zelje je nizkokalorično živilo zaradi majhne vsebnosti maščob in ogljikovih hidratov. Je bogat vir vitamina C ter vsebuje veliko karotenoidov, predvsem  beta karoten.

zelje | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Značilnost zelja je tudi vsebnost spojin glukozinolatov, ki dajejo zelju rahlo grenek, pekoč in oster okus. Skupaj s prej omenjenimi vitamini in fenolnimi spojinami prispevajo h hranilni vrednosti zelja. Zelje sicer vsebuje tudi minerala cink in železo. Eno tretjino vseh ogljikovih hidratov sestavljajo prehranske vlaknine, ki pospešujejo prebavo ter pozitivno vplivajo na črevesno mikrofloro.

Vitamin C in žveplo odstranjujeta strupe (proste radikale in sečne kisline), ki so glavni vzroki za kožne bolezni in revmatizem. Po zaužitju se v krvni obtok absorbira manj maščob, kar ugodno vpliva na vrednosti holesterola v krvi.

Zato je tako zdravo

Razen tega je zelje bogato z glukozinolati (žveplove spojine). Ko se pri zelju pretrgajo celične stene zaradi sekljanja ali žvečenja, se tvorijo spojine, imenovane izotiocianati in indoli. V več poskusih na živalih se je izkazalo, da te snovi zavirajo nastanek raka. Več izotiocianatov in indolov se pojavi, če je prisotnega veliko C vitamina. Zato je pomembno, da zelja ne kuhamo predolgo.

  • Prehranska vrednost surovega zelja (na 100 g)
  • Energijska vrednost 104 kJ (25 kcal)  
  • Ogljikovi hidrati 5,8 g
  • Beljakovine 1,28 g
  • Maščobe 0,1 g 
  • Vlaknine 2,5 g 
  • Vitamin A 36,6 g 
  • Vitamin C
  • 122 mg 
  • Folna kislina 34 µg 
  • Cink 0,18 mg 
  • Železo 0,47 mg
  • Kalij 170 mg

Zelje vebuje antioksidante in druge snovi, ki dvigajo odpornost proti raku. Veliko raziskav je potrdilo, da ljudje, ki pogosto jedo zelje, redkeje zbolevajo za rakom želodca, črevesa, pljuč in kože. Pri ljudeh z visoko ravnijo antioksidantov, dobljenih iz hrane, se redkeje pojavijo tudi koronarna bolezen srca, možganska kap in siva mrena. Zelje pomaga tudi pri čiru na želodcu. Presni zeljni sok je tradicionalno zdravilo proti razjedam na želodcu.

Kislo zelje

Zelje naribamo ter enakomerno dodamo 2-4 odstotke soli in začimbe po želji. Sol povzroči izhajanje vode iz zelja in tako se ustvari tekočina, v kateri se lahko odvija proces kisanja. Poleg tega sol prepreči kvarjenje zelja in ohranja njegovo hrustljavost zelja.
 

Kislo zelje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Pripravljeno zelje zapremo v posodo, da preprečimo dostop kisika. V takšnih pogojih se lahko razvijejo mlečno kislinske bakterije in se začne biološko kisanje. Poteka proces fermentacije, kar pomeni, da bakterije spremenijo glukozo v mlečno kislino in druge spojine, katere dajejo zelju značilno aromo in okus. Mlečno kislinske bakterije so probiotične bakterije, ki imajo tudi ugodne učinke na organizem: "Biološko kisanje zelja je dober način konzerviranja, ker dobro ohranja živilo ter ustvarja prijetno harmonično aromo in okus," so zapisali na inštitutu za nutricionistiko in dodali, da je priporočljivo uživati čim več surovega kislega zelja, saj kuhanje in drugi načini toplotne obdelave nekoliko zmanjšajo vsebnost hranil: "Vsekakor je zelje, ne glede na način priprave, zelo dragocen del pestre in uravnotežene prehrane."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.