Zdravje > Aktualno
18 ogledov

Ženske bolje vonjajo

Vitalna in izostrena čutila so vir zadovoljstva. Žurnal24 main
Ste se kdaj vprašali, zakaj ženske nek vonj moti, moških pa ne?

Vsakdo ima različen način in sposobnost, da zaznava vonjave. Raziskava strokovnjakov z Univerze v Riu de Janeiru pa dokazuje, da ženske pri odkrivanju in določanju vonjav premagajo moški spol.

 Več celic za vonjave

Sicer so že predhodne študije ugotavljale, da ženske bolje zaznavajo vonjave od moških, a nobena raziskava še ni ugotovila, zakaj je temu tako. Tokrat so raziskovalci proučevali možgane mrtvih moških in žensk starih 55 let. Ugotovili so, da imajo ženske v povprečju za kar 43 odstotkov več celic, ki jih povezujejo z zaznavanjem vonja. Po ocenah raziskovalcev je možno, da se ženske že rodijo z večjim številom teh celic in da zato bolje zaznavajo vonjave. To se je najbrž ohranilo tudi z evolucijo, saj so ženske morale imeti boljši vonj za reproduktivne namene, za izbiro zdravih pripadnikov moškega spola, za prepoznavanje družinskih članov in tako dalje. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.