Zdravje > Aktualno
16052 ogledov

Ženske in dekleta, nikar na trampolin!

Trampolin Profimedias
Strokovnjaki opozarjajo pred škodljivo vadbo na ponjavah (trampolinu), imenovano tudi jumping fitnes. "To je škodljiva vadba, prvenstveno za ženske in deklice," pravi Darija Šćepanović z Ginekološke klinike. Ženske, ki so že rodile, naj se trampolinu povsem izognejo.

"V raziskavah, opravljenih na športnicah, ki trenirajo trampolin, je bil ugotovljen visok odstotek urinske inkontinence oz. nehotenega uhajanja urina," poudarja Darija Šćepanović z Ginekološke klinike UKC Ljubljana. "Le ta se giblje od 67 odstotkov do celo 80 odstotkov."

Uhajanje urina pri mladih športnicah

Takšen odstotek urinske inkontinence je bil zaznan pri mladih dekletih, športnicah, ki še niso rodile. "V raziskavah se je izkazalo, da so ta dekleta imela zaradi vadbe na trampolinu večje tveganje za nastanek nehotenega uhajanja urina, vetrov in spolnih motenj," poudarja Šćepanovićeva.

Na kliniki pojasnjujejo, da vadba povzroča čezmerne obremenitve mišic medeničnega dna in ostalih struktur v mali medenici, ki se sčasoma zaradi kronično povečanega pritiska v trebušni votlini lahko tudi poškodujejo. "Posledica je lahko tudi urinska inkontinenca, kar je razvidno iz zgoraj omenjenih raziskav," poudarja Šćepanovićeva.

Tudi za deklice je škodljivo

Uroginekološka stroka zato vadbo na trampolinu odsvetuje vsem ženskam, za ženske po porodu, ki imajo oslabljene mišice, za ženske, ki jim nehoteno uhaja urin ali pa imajo težave z zdrsom medeničnih organov, pa je vadba na trampolinu škodljiva.

Trampolin | Avtor: Profimedias Profimedias

Opozorilo se ne nanaša le na vadbo jumping fitnesa, ampak tudi na druge trampoline, katerih domača raba se je v zadnjih letih močno razširila. "Prav zato smo odreagirali s takšnim opozorilom," poudarja Šćepanovićeva. 

Absoluten 'ne' za ženske, ki so rodile

"To je škodljiva vadba, za medenično dno je to škodljiva vadba, prvenstveno za ženske, za deklice je približno isto," pravi Ščepanovićeva. "Ženske iz raziskave so bile športnice, mlada dekleta, ki še niso rodila, in so z leti 'pridelala' urinsko inkontinenco. Če punčke vsak dan skačejo, bo čez nekaj let zanje enako. "

Uporabe domačih trampolinov ne priporoča. "Nič hudega ne bo, če otrok dvakrat poskoči pod nadzorom staršev, če pa je to vadba po eno uro v fitnesu, dvakrat na teden, je to absolutno škodljivo," je jasna Ščepanovićeva. "Dvakrat na teden po nekaj minut ne bo povzročilo katastrofe, če pa je ženska že rodila in gre skakat na trampolin, je to absolutno škodljivo tudi v manjši količini."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • Zazapp 16:44 17.januar 2017.

    Sigurno tisti, ki vodite trampolin vadbe pišete tukaj gor da to ni res zato da ne zgubite strank. Bolje bi bilo da tudi sami nehate s tem razen če bi radi plenice nosli.

  • Zazapp 16:43 17.januar 2017.

    Res ste glupi narod, preverite preden govorite neumnosti. Trampolin res povzroča inkotninenco, inštitut za varovanje zdravja je to potrdil in osebno poznam dve osebi, ki se jima je to zgodilo. Pa ne zdej če enkrat na mesec poskočite na trampolinu ...prikaži več ampak če redno vadite, vsaj enkrat tedensko. Ne vem kaj vam ni jasno, nekatere stvari je treba resno vzet. Niso vse vadbe zdrave.

  • glicinija 08:51 22.junij 2016.

    NAJNEVARNEJŠE za naše zdravje so dolge ČAKALNE DOBE!