Zdravje > Aktualno
11170 ogledov

Ženske poročajo, da cepljenje vpliva na menstruacijo

cepljenje Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
Gre za pojav, ki ga marsikatera ženska ne bi opazila in z zdravstvenega vidika ni zaskbljujoč, poudarjajo strokovnjaki.

Raziskovalci so pred kratkim raziskali povezavo med cepivi proti covidu-19 in dolžino menstrualnega cikla. Ugotovili so, da cepiva nekoliko podaljšajo čas med obema menstruacijama, ki v povprečju traja 28 dni. 

Gre za pojav, ki ga marsikatera ženska ne bi opazila in z zdravstvenega vidika ni zaskbljujoč, poudarjajo strokovnjaki. Glavna ugotovitev študije je, da imajo ženske, ki prejmejo oba odmerka cepiva v istem ciklu, v povprečju dva dni zamude do naslednje menstruacije. "Vendar so se njihove menstruacije že po dveh ciklih normalizirale. Tiste, ki prejmejo prvi odmerek, nimajo zamude pri menstruaciji," je povedala Dr. Victoria Male, predavateljica reproduktivne imunologije na Imperial College London, ki pa ni bila vključena v študijo 

Omenjeni rezultati potrjujejo poročanja nekaterih žensk, da je bil po cepljenju njihov menstrualni ciklus v tistem mesecu nekoliko drugačen.

Avtorji nove študije v publikaciji Mednarodne zveze za ginekologijo in porodništvo (Obstetrics & Gynecology) navajajo, da je sprememba dolžine cikla normalna, če traja manj kot osem dni." Prav tako lahko stres povzroči različne dolžine cikla ali povzroči, da oseba preskoči cikel," navaja portal medicalnewstoday.com

Po mnenju strokovnjakov ne preseneča, da lahko cepljenje vpliva na menstruacijo pri ženskah. Znano in raziskano je, da obstaja povezava med imunskim sistemom in menstruacijo.

Cepiva proti COVID-19 izzovejo imunski odziv. Kot del tega telo proizvaja citokine - majhne beljakovine, ki spodbujajo imunski sistem, da se bori proti tujemu vsiljivcu. Toda citokini lahko vplivajo tudi na notranjo "uro", ki vzdržuje različne telesne procese, zato ni nič nenavadnega, da se tisti mesec čas menstruacije nekoliko premakne.

 

 

Komentarjev 7
  • Avatar Tensliolla
    Tensliolla 00:26 20.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • Avatar Marie Cankar
    marie3 20:36 19.januar 2022.

    Veliko tega bodo se ugotovili v prihodnosti…

  • Ender3 19:32 19.januar 2022.

    To sem pred enim letom omenjal na tem forumu, a nisem vedeževalec, kot naši ekspertni strokovnjaki !. In po vseh neg, spoznanjih še vedno, priporočajo cepljenje. Kako si to upajo trditi in zagovarjati ob tem, da nimajo nobenega učinka na ...prikaži več potek epidemije. Kaj resnično mislijo, da večkratno cepljenje ne pušča posledic ?