Slovenija
126 ogledov

Zika se prenaša tudi s spolnimi odnosi

Zika EPA
V ameriškem mestu Dallas so potrdili primer prenosa virusa Zika s spolnimi odnosi v letu 2016.

Urad za javno zdravje okrožja Dallas v Teksasu je sporočil, da so dobili potrditev ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC), da je do prenosa virusa, ki ga sicer prenašajo komarji, prišlo med spolnimi odnosi v letu 2016.

"Pacient je bil okužen z virusom, potem ko je imel spolni stik z obolelim posameznikom, ki se je vrnil iz države, kjer je virus zika prisoten," so sporočili iz okrožja Dallas.

Doslej še ni bilo znanstveno potrjeno, da bi se virus Zika, ki zelo verjetno povzroča mikrocefalijo, hude okvare možganov pri novorojenčkih, lahko širil tudi s spolnimi odnosi in ne zgolj s piki komarjev.

V preteklih letih so sicer zabeležili en primer, ki bi lahko nakazoval tudi na to, pri enem moškem pa so našli virus v njegovi semenski tekočini.

Nevarnost za javno zdravje

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v ponedeljek razglasila, da virus Zika predstavlja nevarnost za javno zdravje po vsem svetu in da je zato potreben nujen in usklajen odgovor.

Virus se je lani pričel močno širiti tudi po državah Srednje in Južne Amerike. Najhuje je prizadel Brazilijo, kjer so od oktobra lani zabeležili 270 potrjenih primerov mikrocefalije in skoraj 3500 domnevnih primerov. Po ocenah je okuženih 1,5 milijona ljudi.

V minulih dneh so virus pri turistih, ki so se vrnili iz Latinske Amerike, že odkrili v več evropskih državah, ZDA in Kanadi. V Sloveniji doslej še niso zabeležili nobenega primera.

Komentarjev 2
  • antitrust 19:55 03.februar 2016.

    Kmalu še fukat ne bomo več smeli

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 11:13 03.februar 2016.

    A ni zanimivo,da se vsako zimo najde en virus,ki je tako "smrtno"nevaren,da je lahko pogubljenega pol človeštva,ampak,mislim,da bo čez par dni,tednov na voljo tudi rešitev v zdravilih,da bodo naivneži pokupil vse zaloge "hofmanovih kapljic" in čudežno nezboleli ali se pozdravili.Prenaša ...prikaži več se po novem ZIKO tudi s sexom in to oralnim in to samo v višini ekvatorja pri temperaturi 21,9867654 stopinje celzija,če tem pogojem ni zadoščeno potem do okužbe ne pride,ampak se na spolovilčku pojavijo samo mehurčki z žganjico.