Zdravje > Aktualno
66 ogledov

Življenje in prvi utrip srca

Zarodek Profimedias
Veste, koliko utripov srca nas čaka v življenju in kdaj doživimo prvi utrip?

Prvi od treh milijonov utripov se zgodi že šestnajsti dan po spočetju, kar je veliko prej, kot so predvidevali do zdaj, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Do zdaj je veljalo, da pride do prvega utripa do 21. dneva po spočetju, a so strokovnjaki z univerze Oxford dokazali, da pride do prvega utripa veliko prej.

Primerjali so z miško 

Zanosite lahko kljub zaščiti. (Foto: Istockphoto) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Strokovnjaki spremljali razvoj srca miške in ugotovili, da je začelo utripati v zgodnji fazi razvoja, že sedmi dan po spočetju. To sovpada s šestnajstim dnevom pri človeškem zarodku, pojasnjujejo v reviji eLife.

Pred to raziskavo so strokovnjaki verjeli, da začne srce utripati, ko se srčna mišica razvije v linearno cev, kar je osem dni po mišjem spočetju in sovpada z 21. dnem pri človeku. S fluorescentnimi označevalci v molekulah kalcija pa so lahko strokovnjaki zdaj natančneje opazovali, kdaj so celice v mišjem srcu dovolj usklajene za prvi utrip. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.