Zdravje > Aktualno
92 ogledov

Zjutraj, popoldan ali zvečer

tekač Shutterstock
Bralko zanima, kako pogosto mora teči in kateri del dneva je najprimernejši za tek.

Ali priporočate raje tek v jutranjih ali večernih urah? Zakaj? Kako pogosto naj tečem? Je sploh pametno, da tečem vsak dan? Tečem pa bolj malo, le tri, štiri kilometre na dan. Ravno toliko, da se razgibam.

Odgovarjal je tekaški trener pri Pulz Šport Miha Jurečič.

Tečemo lahko kadarkoli. Zjutraj, popoldan, zvečer ... kadar nam paše. Če tečemo zjutraj pred zajtrkom, ne pretiravamo s tempom, če tečemo popoldan, moramo paziti, da to ni takoj po kosilu. Po kosilu počakajmo vsaj dve uri. Na večerni tek pa se ne odpravimo prepozno, da imamo po teku še čas, da se telo umiri pred spanjem. Športno aktivni bi morali biti vsaj 3-krat na teden, vadba pa naj bi trajala od ene ure do ure in pol. Ura aktivnosti ne pomeni, da moramo eno uro neprestano teči. Ura neprestanega teka je lahko naš končni cilj, začeti pa moramo postopoma. Če smo tekač začetnik, lahko tek prekinjamo s hojo. Tečemo na primer pet minut, tek prekinemo z dvema minutama hoje in nadaljujemo s tekom. Ko boste lahko tak trening lahkotno opravili, začnite povečevati čas teka in si kasneje  krajšati pavzo. Ko boste lahko eno uro neprestano tekli, bo to že odličen dosežek! Če ste že izkušen tekač, lahko tečete tudi večkrat na teden, pri čemer pa ne pozabite na regeneracijo. Regeneracija je pri trenažnem procesu najpomembnejša. Če med treningi ni dovolj počitka, če ne jemo pravilno in če ne opravimo tudi kakšnega regeneracijskega teka kot je krajši tek v zelo počasnem tempu, se lahko hitro zgodi, da bomo pretrenirali, se poškodovali in svojih ciljev ne bomo dosegli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.