Zdravje > Aktualno
9718 ogledov

Zmeda okoli covida: Kaj narediti danes, če ste pozitivni?

Samotestiranje Profimedia
Pri samotestiranju z antigenskim testom za domačo uporabo se v primeru pozitivnega rezultata posvetujte z osebnim zdravnikom za nadaljnja navodila. Osebni zdravnik vam bo lahko svetoval, ali potrebujete bolniški stalež ali zdravljenje.

Zimsko obdobje je tradicionalno čas, ko se poveča število okužb dihal, vključno s covidom-19. V zadnjih tednih beležimo porast števila primerov, kar povzroča veliko zmede okoli tega, kaj storiti, če zbolimo.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so v luči tega pripravil serijo odgovorov na najpogostejša vprašanja, ki se nanašajo na preprečevanje širjenja virusa SARS-CoV-2.

Pozitiven rezultat testa

Ukrepajte kot pri katerikoli drugi okužbi dihal. To pomeni, da se izogibajte stikom z drugimi in se posvetujte z zdravnikom. Zdravnik bo odločil o nadaljnjih korakih, kot so bolniški stalež ali zdravljenje. Prilagoditve, kot je delo od doma, so možne, če to dopušča zdravstveno stanje in narava dela.

Pri samotestiranju z antigenskim testom za domačo uporabo se v primeru pozitivnega rezultata posvetujte z osebnim zdravnikom za nadaljnja navodila. Osebni zdravnik vam bo lahko svetoval, ali potrebujete bolniški stalež ali zdravljenje.

Ob simptomih okužbe dihal, kot so vročina, kašelj, bolečine v žrelu, se izogibajte stikom z drugimi, še posebej z ranljivimi skupinami. Uporabljajte obrazno zaščitno masko in se v primeru poslabšanja stanja posvetujte z zdravnikom.

Če zbolite s simptomi ali znaki okužbe dihal, poskrbite, da ne boste okužili oseb v vaši neposredni okolici, zato:

  • Se izogibajte stikom z drugimi osebami, še posebej se izogibajte stikom z ranljivimi skupinami (dojenčki, nosečnice, starejši in kronični bolniki). Če se stikom ne morete izogniti, si nadenite obrazno zaščitno masko.
  • Ne obiskujte sorodnikov in prijateljev v bolnišnici – krhkim posameznikom so lahko že povsem blaga prehladna obolenja nevarna.
  • Vzdržujete medosebno razdaljo – priporočamo, da se držite približno 1,5 m stran od drugih oseb – največkrat se okužbe prenesejo iz oseb v bližini.
  • Pogosto prezračite prostore, kjer se zadržujete, da zmanjšate količino virusov v zraku.
  • Večkrat kot običajno si umijte ali razkužite roke, ki ste ji ob kihanju in kašljanju onesnažili s kužnimi izločki dihal.
  • Izogibajte se dotikanju oči, nosu in ustnih sluznic.
  • Kašljajte in kihajte v rokav, da zamejite širjenje virusov v prostoru. S kihanjem in kašljanjem v rokav bodo vaše roke ostale čiste in virusov ne boste zanesli na površine v vaši okolici.
  • Upoštevajte higieno kašlja in kihanja.
  • Poskrbite za čiščenje površin in predmetov.

Ukrepanje v zdravstvenih ustanovah in DSO/SVZ

Za zdravstvene ustanove in domove za starejše občane (DSO) ali socialnovarstvene zavode (SVZ) veljajo posebna navodila in protokoli, ki jih vodi služba za preprečevanje okužb posamezne ustanove. V teh ustanovah velja, da je treba zaposlene, ki so bili v tesnem stiku z okuženo osebo, testirati. V primeru pozitivnega rezultata testa morajo zaposleni ostati doma v izolaciji.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 20
  • Pierre 17:32 21.december 2023.

    Če maš korono pokliči Šlogarco.. je še aktivna.

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 07:24 20.december 2023.

    Cepljeni se že tresejo,ne razlikujejo pa med vektorskimi cepivi,ki so prešla leta testiranj, od MNRA, ki praktično sploh niso testirana!!!

  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 06:05 20.december 2023.

    Če bi bil fašist Janša na oblasti, bi že uvedel policijsko uro in splošni teror nad narodom!