Zdravje > Aktualno
13566 ogledov

Znani zdravniki ostro obsodili "izprijena dejanja redkih kolegov"

zdravstvo Saša Despot
"Izrek, da za vsako, s koruptivnim denarjem kupljeno jadrnico ali jahto, plujejo tudi številne nesrečne usode, prezgodnje in nepotrebne smrti naših bolnikov, je zato še kako stvaren in otipljiv," so zapisali.

"Zdravnik ne sme sprejeti plačila ali nagrad kot spodbude za predpisovanje, uporabo ali nabavo zdravil, medicinskih pripomočkov ali drugih medicinskih izdelkov," so v javnem pismu poudarili člani gibanja Zdravstvo.si, v katerem so znani in ugledni slovenski zdravniki: Erik Brecelj, Igor Muževič, Marko Noč, Marko Brecelj, Gorazd Kalan, Matija Kališnik, Blaž Mrevlje, Samo Vesel, Vranič Andrej, Krištof Zevnik in Matej Beltram.

Zdravnike so k zapisu, ki so ga naslovili  na "kolege zdravnike, naše bolnike in vse državljane", spodbudila alarmantna odkritja v poročilu preiskovalne parlamentarne komisije o nabavi žilnih opornic oziroma nedavne izjave nekdanje direktorice podjetja Emporio Medical Urške Jurkovič. Ta je pred dnevi na sodišču dejala,da je njeno podjetje zdravnikom dajalo nedovoljena darila, a da je takšen pač bil način poslovanja.

Po mnenju zgoraj omenjenih podpisnikov so provizije in darila, ki so jih prejeli posamezni zdravniki - odločevalci," očitna in zelo objektivno dokumentirana," in čeprav je prejemanje provizij skrajno neetično, globoko nemoralno in kaznivo ter v nasprotju s Hipokratovo prisego, se na ta "alarmantna odkritja"  zaenkrat ni odzvala še nobena izmed številnih zdravniških organizacij in strokovnih združenj. "Ob tako dokumentiranih neizpodbitnih dejstvih ne more biti opravičilo in večen izgovor za neodziv to, da ni nihče kriv, dokler mu ni krivda sodno dokazana," so zapisali. 

Ob tem so poudarili, da zaradi kraje skupno zbranega, javnega denarja za zdravstvo številni bolniki ne pridejo ali pa prepozno pridejo do potrebnega zdravljenja. "Samo predstavljajte si, koliko dodatnih posegov in zdravljenj bi lahko nudili našim bolnikom, če bi imeli na voljo dodaten denar iz preplačanih zdravil in pripomočkov ter provizij in nagrad posameznikom," so opozorili.

"Izrek, da za vsako, s koruptivnim denarjem kupljeno jadrnico ali jahto, plujejo tudi številne nesrečne usode, prezgodnje in nepotrebne smrti naših bolnikov, je zato še kako stvaren in otipljiv"

Podpisniki upajo, da se na tem področju tudi Slovenija pridruži razvitemu demokratičnemu svetu in končno izstopi iz državnega zdravstva ter tako omogoči pošteno, dostopno in kakovostno javno zdravstvo. "Državno zdravstvo zavira in duši napredek naše medicine, omogoča korupcijo in provizije ter škoduje našim bolnikom," so prepričani.

Z izjavo pozivajo vse slovenske zdravniške organizacije, da "izprijena dejanja redkih kolegov" najodločneje obsodijo in sankcionirajo. V najkrajšem možnem času naj zdravniške organizacije vzpostavijo mehanizme za poročanje o zlorabah in kraji javnega zdravstvenega denarja ter zagotovijo varstvo "žvižgačev". S temi ukrepi bodo zavarovali tudi veliko večino poštenih, delovnih in prizadevnih slovenskih zdravnikov, menijo.

Ob tem so nagovorili mlade zdravnike in študente medicinske fakultete, da s poštenim in etičnim delovanjem od samega začetka svoje poklicne kariere presežejo koruptivno dediščino preteklosti. "Ta dediščina je sramotna in nevredna zdravniškega poklica in predvsem škoduje našim bolnikom, ki so nam zaupali največ kar imajo - svoje zdravje in življenja," so še navedli.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Avatar Albistella
    Albistella 00:24 01.september 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

  • ode 16:58 31.avgust 2020.

    Izgleda, da nekateri dobivajo manj ali pa so celo izpadli iz plačilnega seznama, sicer bi bili lepo tiho.

  • NeAnonimni 13:39 31.avgust 2020.

    V iški vintgar pride en človek, ki ne pospravi smeti.. in se celotno območje zapre za vse.. Res je, da niso vsi zdravniki podkupljivi.. ampak ta naša zdravniška mafija meče precej temno luč na celoten poklic.. In potem si želijo, ...prikaži več da jih ob "pandemiji" še upoštevamo.