Zdravje > Aktualno
768 ogledov

Znanstveniki jih učijo, kako prepoznati bolezen

Profimedia
V programu sodeluje osem psov, ki jih poskušajo naučiti, kako s pomočjo voha iz človeškega urina in sline zaznati okužbo.

Že nekatere prejšnje raziskave so pokazale, da lahko določene pasme psov zaradi svojega izostrenega voha prepoznajo znake določenih bolezni, vključno z nekaterimi vrstami raka, diabetesom in malarijo. V enih od zadnjih študiji  so na primer potrdili, da bi psi lahko opozarjali na epileptični napad. 

Prepoznali bi Covid-19

Znanstveniki  Univerze v Pensilvaniji sedaj štirinožce trenirajo za prepoznavanje COVID-19. Z okoli 300 milijoni receptorjev za vonj - v primerjavi s šestimi milijoni pri ljudeh - ti psi poskušajo ugotoviti razliko med laboratorijskimi vzorci pozitivnih bolnikov na Covid-19 in negativnimi bolniki, povzema ABC News. 

Trenutno v programu sodeluje osem psov, ki jih poskušajo naučiti, kako s pomočjo voha iz človeškega urina in sline zaznati okužbo.

Ynthia Otto, ki vodi raziskavo, pravi, da psi lahko odkrijejo majhne količine organskih spojin, povezanih z boleznimi, kot so rak jajčnikov, bakterijske okužbe in nosni tumorji. 

Psi bi lahko prepoznali okužbo pri ljudeh, ki nimajo znakov in bi lahko igrali dragoceno vlogo pri odkrivanju in preprečevanju širjenja te bolezni, je še dodala. 

Pasji voh je več tisočkrat občutljivejši od človeškega

Za boljšo predstavo: pes lahko zavoha kapljico krvi v velikem bazenu (večjem, kot je olimpijski). Njegov nos je vlažen, zato lažje ujame delce vonjav. V pasjem nosu gre zrak po dveh poteh – ena je namenjena dihanju in druga vohanju. Ko voha, gre zrak proti tistemu delu nosne votline, v katerem so vohalni receptorji.

Pes | Avtor: Profimedia Profimedia
Njegov vohalni predel lahko meri do 130 kvadratnih centimetrov ali več, pri človeku pa samo pet. Pes ima lahko do 50-krat več vohalnih receptorjev kot mi, vse to mu omogoča, da razločuje sestavine kompleksnih vonjav.

Nekateri strokovnjaki pravijo, da lahko ljudje zavohajo juho, medtem ko pes lahko zavoha vsako sestavino v njej. Že leta 1989  je bil medicinski reviji The Lancet  objavljen članek o bolnici, ki jo je na melanom na nogi opozorila njena psička. 

dezurni@zurnal24.si       
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.